Руски войници, завърнали се от Украйна, са извършили над 100 убийства

2,5 пъти е увеличението на броя на случаите на тежки телесни повреди, нанесени от военнослужещи

Игор Софонов
Игор Софонов Източник: ВКонтакте

През 2023 г. в Русия 116 военнослужещи бяха осъдени за убийства, което беше исторически рекорд, съобщава "Медиазона", позовавайки се на данни от Върховния съд. Година по-рано по този член са подведени под наказателна отговорност едва 13 военнослужещи (чл. 105 от Наказателния кодекс). Като цяло от 2017 до 2022 г. техният брой не надвишава 21.

 

98 наборници и войници на договор са осъдени за убийство без утежняващи вината обстоятелства, други 18 войници са осъдени под по-сериозна квалификация, предвиждаща наказание доживотен затвор.

 

Става дума за предумишлено убийство - Върховният съд не включва в статистиката случаите на невнимателно боравене с оръжие и военна техника, довели до смъртта на човек.

 

Освен това се наблюдава 2,5 пъти увеличение на броя на случаите на тежки телесни повреди, нанесени от военнослужещи (чл. 111 от Наказателния кодекс). През 2023 г. съдилищата са издали 133 такива присъди, година по-рано са били 50.

 

Повечето от престъпленията са извършени от бивши затворници, вербувани за участие във войната в Украйна. Например през август миналата година в Карелия Игор Софонов, който се завърна от фронта, заедно със съучастник намушка с нож шестима души. В хода на разследването се оказва, че той е излежавал предишна преисъда, когато е вербуван за участие във войната в Украйна. В социалните си мрежи Софонов публикува снимка с логото на отряда "Буря Z", свързан с Министерството на отбраната.

 

Игор Софонов
Игор Софонов Източник: Telegram

През пролетта на 2023 година представители на МО на РФ започнаха да обикалят колониите в търсене на зекове (затворници, бел. ред.), които проявяват желание да отидат на фронта в замяна на помилване от Путин. Преди това тази дейност се извършваше от ЧВК "Вагнер". Някои от бившите бойци на групировката обаче подписаха договори и с Министерството на отбраната след смъртта на основателя й Евгений Пригожин.

 

Осъдените, преминали през войната, продължават да влизат в криминални доклади. През февруари тази година в якутското село Кутана бе извършено двойно убийство: Виктор Савинов, който се върнал от фронта, счупил главата на събутилника си с лост, а след това отива в дома на 64-годишната Валентина Федорова, победителка в конкурса за най-добър учител на Русия, и я убива с брадва. Дъщерята на жертвата заяви, че задържаният е осъждан три пъти, а през 2023 г. е "отишъл на военна служба".

 

Напоследък военнопленниците спряха да получават помилвания от Владимир Путин – вместо това им се дава "условно освобождаване" и договорите им с Министерството на отбраната автоматично се удължават.

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени