Руските "нелегали" заплашват сигурността на свободния свят

Шпионите на Русия са навсякъде

Шпионите на Путин
Шпионите на Путин Източник: 24 канал

Те изглеждат като средностатистическия мил и дружелюбен съсед. Някои са семейства с деца, други са студенти, трети са учени. В Русия са смятани за елита на шпионажа, а президентът Владимир Путин ги нарича "деца чудо". Това са т.нар. "нелегали" ("нелегални", бел. ред.).

 

Става дума за хора от руските тайни служби, които под фалшива самоличност с години или дори с десетилетия живеят в чужбина със задачата да осигуряват информация или да изпълняват поръчки, разказва германската обществена медия АРД.

 

Руското посолство в Берлин
Руското посолство в Берлин Източник: Посолство на РФ в Берлин

За разлика от шпионите, които официално работят в посолствата и консулствата, т.нар. "нелегални" не се ползват от дипломатическа защита. И ако бъдат разкрити, ги заплашват продължителни присъди. Както казва пред АРД ръководителят на Федералната служба за защита на Конституцията (контраразузнаването) Томас Халденванг, по всяка вероятност и в Германия има много такива хора.

 

Шпионите на Русия са навсякъде
След края на Студената война в Германия само веднъж са били разкривани руски "нелегални", припомня АРД. През октомври 2011 година семейна двойка с фалшивите имена Хайдрун и Андреас Аншлаг е арестувана, осъдена на затвор и впоследствие депортирана в Русия. Двамата се представяли за израснали в Южна Америка австрийци и в продължение на десетилетия шпионирали в Германия. Може би най-важният източник на двамата шпиони е нидерландски дипломат, който дълги години им е предоставял секретни документи на НАТО.

 

От началото на руската инвазия в Украйна насам бяха разкрити няколко руски "нелегални" в Нидерландия, Гърция, Норвегия и Словения, информира АРД. Сред тях е един руснак, представял се за бразилец, който е следвал в Ирландия и в САЩ, преди да започне стаж в Нидерландия в Международния наказателен съд.

В Норвегия пък е задържан изследовател в университет, който се занимавал с геополитическото значение на Арктика. И той твърдял, че е бразилец.

 

Руски нелегали
Руски нелегали Източник: Zonanews

В словенската столица Любляна през декември 2022 е задържано семейство с деца - хора, за които се смята, че са шпиони, осигурявали финансирането на други "нелегални" в Европа. Следователите намерили при обиска големи суми пари в брой.

 

По данни на германското контраразузнаване Русия осъществява активна шпионска дейност в Западна Европа. "Смятаме, че Русия прибягва към всички възможни инструменти за шпионаж, включително убийство на противници", казва пред АРД шефът на службата Томас Халденванг.

 

Томас Халденванг
Томас Халденванг Източник: iStock

От месеци европейските разузнавателни служби предупреждават интензивно за възможни саботажи и палежи, зад които биха могли да се крият руски шпиони. В Полша вече бяха извършени арести, а в Бавария по подозрение за шпионаж бяха задържани двама мъже, които освен това са обвинени, че са искали чрез саботажи да попречат на военната подкрепа за Украйна.

 

Според шефа на германското контраразузнаване Федералната република е във фокуса на вниманието на руските служби. Интерес представляват най-вече информации от отбранителната политика, въоръжаването, подкрепата за Украйна и санкциите срещу Русия. "Противопоставяме се енергично", изтъква в тази връзка Халденванг.

 

В службите за сигурност смятат, че в момента "нелегалните" са по-важни за Русия от когато и да било. Тъй като след руското нападение срещу Украйна стотици служители на руските посолства бяха екстрадирани от Европа, броят на хората, които биха могли да шпионират за Русия под дипломатическа защита, спадна значително, припомня АРД. Поради това, както гласи прогнозата на службите за сигурност, Русия ще залага все повече на т.нар. "нелегални", които така и така отдавна пребивават под прикритие в Европа.

 

100 години руско нелегално разузнаване
100 години руско нелегално разузнаване Източник: СВР

Програмата с "нелегалните" е задействана непосредствено след създаването на Съветския съюз през 1922 година. Още тогава КГБ разпраща шпиони с фалшиви биографии по целия свят, за да събират информация и да следят дисидентите и опозиционерите.

 

Служба за външно разузнаване на Русия (СВР)
Служба за външно разузнаване на Русия (СВР) Източник: СВР

 

След края на Студената война този вид шпионаж продължава, като нови и нови "нелегални" се изпращат и по линия на руското военно разузнаване ГРУ.

 

Главно разузнавателно управление (ГРУ)
Главно разузнавателно управление (ГРУ) Източник: Yandex

Европейските служби за сигурност предполагат, че в Русия има и подпрограма за изпращането на "нелегални", която предвижда по-кратко обучение и по-повърхностно фалшифицирани биографии. В тези случаи изпращането на тези хора в чужбина става по-бързо, обяснява АРД.

 

Русия залага и до днес на късите вълни

По данни на разследващия екип на АРД при т.нар. "нелегални" Русия и до днес продължава да залага на един класически инструмент, който изглежда като реликва от Студената война: късите вълни. Именно по този начин се предават поръчките на шпионите. И тъй като принципно всеки би могъл да чуе тези съобщения, по правило остава неясно към кого точно са отправени. Посланията са кодирани и могат да бъдат прочетени само чрез съответния шифър.

 

Шпионски антени на покрива на руско посолство
Шпионски антени на покрива на руско посолство Източник: Центр Досье

Твърди се, че от началото на войната срещу Украйна активността на приписваните на Русия предаватели се е увеличила. А това означава, че вече внедрените шпиони вероятно получават повече нови поръчки. Или пък че броят на т.нар. "нелегални" е нараснал още повече.

 

Източник: DW

Още от "Разкрития"

НАТО била в мозъчна смърт ли? Нищо подобно - Германия е изготвила план за разполагане на 800 хил. войници и 200 хил. еди

На срещата на върха на НАТО на 9-11 юли България, Гърция и Румъния подписаха споразумение за създаване на коридор за прехвърляне на войски, който ще свързва Солун и Александруполис с Варна и Констанца

Прочетете повече прочетете повече

Британското министерство на отбраната: Русия е загубила над 70 000 души през последните два месеца от войната

Руската армия губи всеки, когото вербува за участие в агресивната война срещу Украйна, и даже повече - поне така беше през май, когато нахлу в Харковска област

Прочетете повече прочетете повече

Американското разузнаване разкри руски заговор за убийството на шефа на Rheinmetall, най-големият производител на оръжие

Стремежът на членовете на НАТО да засилят споделянето на разузнавателна информация за саботажната кампания на Русия беше основна тема на обсъждане сред служителите на НАТО, събрали се във Вашингтон

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени