Руските тайни служби организират протести в западноевропейски градове с цел създаване на антиукраински настроения

Другата им цел е да се затрудни присъединяването на Швеция към НАТО

Протестиращи с еднакви плакати в Париж и Мадрид
Протестиращи с еднакви плакати в Париж и Мадрид Източник: SVT

Руските тайни служби проникват или организират демонстрации в големи западни градове, с цел пропаганда, съобщи шведският канал SVT, който в сътрудничество с аналитичния цевнтър "Досие" се е сдобил с документи на руските тайни служби.

 

Германският в. "Зюддойче цайтунг" съобщи вчера, че целта на тези действия е да се създадат антиукраински настроения или да се затрудни присъединяването на Швеция към НАТО.

 

Проучването на вестника е извършено съвместно с германски и скандинавски радио и телевизионни оператори, френския вестник "Монд" и шведския в. "Експресен".

 

Според докладите малки, организирани групи симулират антитурски митинги в голям европейски град, например, представяйки се за украинци и агитирайки срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да произвеждат онлайн пропагандни материали. Това очевидно има за цел да създаде впечатление за широки антиислямски настроения в Европа.

 

Сред примерите е демонстрация на предполагаеми членове на украинската общност в Париж в началото на март, които протестираха срещу Ердоган с нацистки поздрав. Освен това те се подиграваха с жертвите на опустошителното земетресение на 6 февруари.

 

Според "Зюддойче цайтунг" Кремъл не е коментирал обвиненията. Според европейските медии провокаторите очевидно са проникнали и в демонстрации по други теми в няколко града, например срещу недостига на медицински сестри, пенсионната реформа и промените в климата, с пропаганда, насочена срещу подкрепата за Украйна.

 

На тези прояви в Париж, Хага, Брюксел и Мадрид са били използвани отчасти идентични плакати от едни и същи хора, съобщава в. "Зюддойче цайтунг".

 

Снимки от тях са се появили в интернет и са създавали впечатление за широки настроения срещу Украйна. Разпространението на така изготвените материали в социални медии е било контролирано основно от три акаунта от Санкт Петербург, пише БТА.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени