Руските учители масово бедстват - в почти всички региони на Русия заплатите им са под минималната работна заплата

Най-ниските стойности са в Карачаево-Черкезия, Еврейския автономен окръг, Вологодска област и Алтай, където заплатите са по-малко от 5 хиляди рубли, или под $60 месечно

Руските учители бедстват с ниски заплати
Руските учители бедстват с ниски заплати Източник: V-kurse.ru

В 75 региона на Русия учителите получават заплати под минималната работна заплата, според проучване на междурегионалния синдикат на образователните работници "Учител", цитирано от The Moscow Times.

 

Най-ниските стойности са в Карачаево-Черкезия, Еврейския автономен окръг, Вологодска област и Алтай. Тук заплатите на учителите са по-малко от 5 хиляди рубли, или под $60 месечно. Подобна е ситуацията и в републиките от Северен Кавказ, Смоленска и Ивановска област.

 

Руските учители бедстват с ниски заплати
Руските учители бедстват с ниски заплати Източник: Telegram

В същото време в 40% от регионите учителските заплати не надвишават половината от минималната работна заплата, казва за "Известия" Олга Мирясова, организационен секретар на синдиката. Според нея тази ситуация води до претоварване на учителите, които са принудени да работят една и половина до две ставки, водят клубове и възпитател, за да увеличат доходите си.

 

Ако човек все пак реши да напусне, директорите на училища често не търсят заместник, а се опитват да разпределят отговорностите между останалите учители, за да се отчете, че са изпълнени майските постановления за заплатите, допълва Мирясова.

 

Михаил Авдеенко, заместник-председател на руския синдикат на образованието, потвърди съществуването на всички тези проблеми, които се натрупват като снежна топка и в крайна сметка водят до напускане на хората от професията.

 

"Нарастващата натовареност, включително електронната, все по-нарастващите изисквания и понякога не най-лесният контингент от деца и родители - всичко това, съчетано с ниски заплати и нисък социален статус, се отразява на психиката на учителя и води до прегаряне", обясни той.

 

Венера Фазулина, ръководител на катедрата по природни науки в училище "Нов поглед", също говори за високата натовареност и ниските заплати на учителите. Тя смята, че трябва да сенамали броя на работните часове и да се повишат ставките до средната заплата в Русия, а след това да бъдат индексирани ежегодно.

Според заслужилия учител на Руската федерация, историка Александър Снегуров, проблемът е в бюрокрацията и нежеланието на местните служители да "следват инструкции отгоре".

 

Той припомни, че според наредбата за възнагражденията на учителите заплатата на един учител трябва да съответства на средните доходи в региона, но това не се спазва навсякъде. В резултат на това учителите са принудени да се преместят в по-богати региони на страната в търсене на доходи.

 

Учителят трябва да бъде бедняк, според руските управляващи
Учителят трябва да бъде бедняк, според руските управляващи Източник: Facebook

"Например, моят приятел и колега от Северна Осетия, който получаваше от 18 до 25 хиляди рубли, беше принуден да отиде в Сочи. Там той получи работа в частна образователна институция със заплата от 50 хиляди", казва Снегуров.

 

Поради това има недостиг на учители в държавните училища в поне 20 региона. В края на 2023 г. в Орловска област са свободни 160 учителски длъжности, 152 в Ханти-Мансийск, 170 в Ямал, 153 в Чувашия, 100 във Владимирска област, 80 в Брянска област, 86 в Еврейска автономна област, 57 в Тюменска област, 49 в Магадан и 24 в Чукотка.

 

Почти всички региони съобщават, че им липсват учители по математика, руски език и литература, чужди езици, физика, както и начални учители. Когато е възможно, техните отговорности се преразпределят между останалите учители. Въпреки това, например, в едно от училищата в Самара, поради липсата на учители по руски език и литература, от октомври до декември 2023 г. децата нямаха нито един урок по тези предмети. Подобна ситуация се е развила и с химията, разказват родители на ученици пред "Известия".

 

Междувременно Министерството на образованието на Русия уверява, че през настоящата учебна година училищните екипи разполагат с персонал, за да осигурят пълен и висококачествен образователен процес. Те също така отбелязаха, че тази работа "е в сферата на отговорност на регионалните власти".

 

Департаментът припомни, че както на федерално, така и на регионално ниво има различни мерки за подкрепа на учителите, включително субсидии за закупуване на жилища, помощ при ипотеки, наем на апартаменти, пътувания и комунални услуги.

 

Също така в Русия има програма "Земски учител": според нея специалистите, които отиват да работят в селски райони или градове с население до 50 хиляди души, могат да получат еднократно плащане от 1 милион рубли. Въпреки това, според проучването, програмата не се ползва с голям успех.

 

Например, само двама учители по математика и компютърни науки са пристигнали да работят в селата в Чукотка през 2023 г., в Тверска област – 11 учители. И за три години, от 2020 г. насам, само 29 учители са привлечени от училищата в Красноярск с помощта на тази програма.

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени