Руските връзки зад опитите за дискредитиране на Екатерина Захариева

Politico цитира публикация от 2018 г. на друго брюкселско издание – Euroactiv, което нееднократно разпространява проруските наративи

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева Източник: Zonanews

"Предвид факта, че сред приоритетите на Урсула фон дер Лайен е върховенството на закона, обвиненията хвърлят сянка върху кандидатурата на Захариева", заявява пред влиятелното издание Politico българският евродепутат Никола Минчев от ПП-ДБ и либералната група "Обнови Европа" (ОЕ).

 

Никола Минчев
Никола Минчев Източник: Zonanews

Скандал с издаване на български паспорти срещу пари отпреди шест години може да постави под въпрос кандидатурата на Екатерина Захариева за еврокомисар, съобщава изданието.

 

От публикацията бързат да се възползват от коалицията ПП-ДБ, чийто кандидат Юлиан Попов бе отхвърлен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Politico цитира публикация от 2018 г. на друго брюкселско издание – Euractiv. 

 

Няма да разпространяваме нееднократните проруските наративи на въпросното издание по различни казуси в България. Но винаги е добре да се види не само какво се казва в дадена публикация, но и кой го казва. Да видим кой е един от основните двигатели на тази атака срещу България и излъчения от нея еврокомисар.

 

Георги Готев
Георги Готев Източник: Дарик

Лицето се казва Георги Готев, бивш журналист във в. "Сега" (изд. Сашо Дончев), а от известно време зам.-главен редактор на електронното брюкселско издание "Юрактив", което работи в партньорство с в. "Сега". Това автоматично би трябвало да създаде съмнения, че силно накърнените интереси на Дончев в газовия бизнес (п овреме на правителствата на ГЕРБ) без съмнение са генератор на настоятелния патос срещу кадрите на партията на Борисов, който се проследява в изданието.

 

Решението на Комисията по досиетата за Георги Готев като агент Иванов на ВГУ-ДС
Решението на Комисията по досиетата за Георги Готев като агент Иванов на ВГУ-ДС Източник: Zonanews

Втори факт - Георги Готев не е безразличен към онези, тоталитарните служби, които по признанието на Тодор Живков са били филиал на КГБ в България. Според Решение № 111/17.02.2010 г. на Комисията по досиетата, Георги Готев е бил агент на Второ главно управление на мракобесната Държавна сигурност, с псевдоним "Иванов". Забележете, че е работил по линия на "чуждестранни журналисти", тоест слухтял е срещу колеги от чужбина. Дори само това би било достатъчно в друга държава гилдията да го отсвири. Тук не само, че го траят, но дори му съдействат и съучастват в комплотите му срещу страната.

 

Архивът на ДС е още по-безпощаден към миналото на Георги Готев и ДС-арските родови зависимости. Оказва се, че неговият баща, Горан Георгиев Готев, също журналист, е бил щатен служител на Първо главно управление на Държавна сигурност, която по това време е носила името "Комитет за държавна сигурност " (КДС). Със заповед № 57/ 28.12.1967 г. е приет на служба в Управление I (впоследствие Първо главно управление) на КДС и назначен за н-к отделение, считано от 15.10.1967 г. Забележете какво пише във факсимилето на тази заповед - назначен е по строго секретния щат - най-тайната част от някогашното външнополитическо разузнаване. Зашифрован е под имената "Георги Горанов Гоцев".

 

Заповед за назначаването на Горан Готев за началник отделение по строго секретния щат
Заповед за назначаването на Горан Готев за началник отделение по строго секретния щат Източник: Zonanews

А сега още по-интересен документ - бащата на Георги Готев, Горан Готев, който наскоро почина, през 1973 г. дори се издига до зам.началник на отдел по строго секретния щат в Първо главно управление на Държавна сигурност.

 

Заповед за назначаването на Горан Готев за зам.-началник отдел по строго секретния щат
Заповед за назначаването на Горан Готев за зам.-началник отдел по строго секретния щат Източник: Zonanews

Има ли някой, който чете тези редове и не може да сметне 2+2? Както имах възможност да напиша в началото - дали не става въпрос за чуждо активно мероприятие, което идва от североизточна посока? И за тази цел да се ползват платформи, в които имат влияние персони с дългогодишна семейна и родова обвързаност с някогашните служби, които бяха филиал на съветските? 

Още от "Разкрития"

"Ядрена бомба ли избухна в Русия"? Не, украинците унищожиха огромно количество ракети "Искандер", "Точка-У" и северокоре

Паниката сред местните рашисти е огромна. Вследствие на гигантските взривове службите за наблюдение регистрираха земетресение с магнитуд 2,8 в Торопец

Прочетете повече прочетете повече

Пет тактики за дезинформация, които Русия използва, за да се опита да повлияе на изборите в САЩ

Изследванията потвърждават, че хората са по-склонни да вярват на твърдения, които са чували отново и отново, независимо дали тези твърдения са верни или н

Прочетете повече прочетете повече

"Ню Йорк Таймс": Байдън вероятно ще даде благословия за удари на далекобойни западни оръжия по руския тил

Изданието припомня първите месеци на войната, когато военната помощ от САЩ се сблъска с нежеланието на Байдън да предостави на Украйна артилерия HIMARS, след това танкове M1 Abrams, изтребители F-16 и системи ATACMS

Прочетете повече прочетете повече

Ще падат ли освен дронове и украински ракети върху Москва - какви са фактите за ракетната програма на Киев

На пресконференция в Киев в края на август украинският президент Владимир Зеленски обяви успешното изпитание на първата местна балистична ракета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени