Руското посолство присвоява белогвардейската църква през 1997 г.

Москва не може да затваря храма “Свети Николай”, защото той не е тяхна собственост

Руската църква в София
Руската църква в София Източник: Zonanews

През 1997 година руското посолство в София с помощта на държавен български нотариус си съставя много съмнителен констативен нотариален акт, с който придобива собствеността върху Руската църква.

 

Направена е т. нар. обстоятелствена проверка и е издаден въпросният нотариален акт, което е скандално предвид обстоятелствата около историята на собствеността на тази църква.

 

Детайли около нея публикува преди дни русенският епископ Наум, според които съветското правителство през 1936 г. дарява храма на Българската православна църква (БПЦ) - въпросната църква е възникнала като храм за нуждите на руската белоемиграция.

 

Съветското правителство не желае да има общо с белоемигрантите и дарява сградата на молитвения дом на Българската православна църква

Храмът е построен с благословението на Светия синод като легационна църква (1914 г.), намирала се в общия двор на тогавашната Руска легация, находяща се на ъгъла на ул. "Раковски" и ул. "Московска".

 

Осветен е на 11 ноември 1914 г. от тогавашния председателстващ Светия синод в София Доростолски и Червенски митрополит Василий (1847-1927), като в богослужението не са участвали руски архиереи заради схизмата, в която БПЦ се е намирала. След 1917 г. храм "Св. Николай" е обслужвал богослужебните нужди на руската емиграция в София начело с архиепископ Серафим Соболев, а от 1936 г. по настояване на съветското правителство църквата се отнема от руските емигранти и се предава на българското правителство, което от своя страна го предава на Българската православна църква под омофора на Софийския митрополит.

 

Именно заради мощите на Серафим Соболски възникна напрежението около храма, защото много българи пишат молитвени писма, които поставят в саркофага му.


Но днешното руско посолство няма как да претендира за собственост върху свети мощи, при това на човек, от когото са се отказали, и са ги предали ведно със собствеността върху храма още през 1936 година.

 

През 1944 г. храмът е силно повреден, като през 1945/1946 г. е реставриран от Софийската митрополия, а в него през следващите години са назначавани различни български свещенослужители ефимерии, а заедно с тях са служили и руски духовници белоемигранти, постоянно пребиваващи в страната ни след Октомврийската революция.

 

Съгласно решение на Светия синод на Руската православна църква от 10 ноември 1952 г. с протокол №8, всички други руски православни енории, манастири и клир в България преминават в юрисдикция и владение на БПЦ.

 

Отново по решение на Руската православна църква през ноември 1953 г. в бившата легационна църква "Св. Николай" в София е открито подворие с представителни функции, като ефимериите в него продължават да бъдат назначавани от Софийската митрополия, а Руската църква започва да изпраща периодично свой официален представител.

 

През 1977 г. в него са завършени поредните реставрационни работи, а през 1981 г. по случай честването на 1300 години от основаването на българската държава е позлатен и интериорът на храма.

 

През последните години българските свещеници ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно поради обстоятелството, че функциите му имат само и единствено представителен характер, казва епископ Наум.

 

И съответно неговата материална собственост не може да бъде считана за руска заради изброеното по-горе, както и БПЦ не може да претендира, че храмът подворие в Москва е българска собственост, тъй като характерът на двете е реципрочен.

 

Нотариалният акт на името на руското посолство бе разпространен от сайта християнство.бг. Скандалното в него е, че държавният нотариус Иван Дехтеров, който е правил обстоятелствената проверка през 1997 г. и чието име е старателно заличено от факсимилето, изобщо не проверява статута на
руските църковни имоти у нас и изобщо не взема становище от Българската православна църква. Констатацията е само на основата на крепостния акт за земята на руската легация от 1898 г., който е само за земята, но няма как да има крепостен акт за сградата на църквата, която е вдигната през 1914 г. Тоест документът от 1997 г. е порочен, тъй като описаните в него обстоятелства са неверни.

 

След изгонването на руските свещеници, които са на дипломатическа работа в подворието на руската църква - институция, която е различна от храм, и за които се оказва, че са изпълнявали и дейност, несъвместима с дипломатическия им статут, не пречи храмът на Българската православна църква да продължи да изпълнява функциите си с наши свещеници.

 

Придобиването му е на база единствено крепостен акт от 1898 г., както и скица, оценка на имота и квитанция, които се изискват при всяка нотариална сделка. Имотът по нотариален акт включва дворно място с площ 1175 кв. м и построена на това място сграда на Руската църква "Св. Николай Чудотворец".

 

"Как с констативен нотариален акт се признава едно посолство за собственик на храм, без да са взети предвид каноничните и уставни положения на Българската православна църква, в смисъла на това, че храм "Св. Николай" не е просто недвижим имот, а молитвен дом в каноничния диоцез на БПЦ? И защо БПЦ не е била уведомена за тези стъпки?", питат от Християнство.бг, разпространили копието на въпросния констативен нотариален акт.

Шпионите са църковни дипломати, а не хазяи на храма

 

Синодът назначи двама свещеници, които да служат в Руската църква

На 21 септември трима руски свещеници начело с архимандрит Васиан Змеев - представителя на Руската православна църква за България и Северна Македония, получиха срок да напуснат страната въз основа на доклад на ДАНС, че са заплаха за националната сигурност.

 

Експулсирането им е заради "реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската федерация". Преди това Змеев бе изгонен и от Скопие. Руската посланичка Елеонора Митрофанова и тяхното Външно реагираха остро и обявиха, че църквата затваря, защото работата вече е "физически невъзможна".

 

Змеев и другите двама са руски църковни дипломати в т. нар. подворие на Руската православна църква у нас. Те са изгонени от България заради дейност, несъвместима със статута им на дипломати, а и на свещеници. Те не са действащи свещеници и съответно хазяи на храм "Свети Николай".

 

Подворието се помещава в бившата легационна църква в София, но това си е българска църква и трябва да бъде отворена, смята Русенският митрополит Наум.

 

Ден след като беше експулсиран, архимандрит Васиан Змеев разказа пред руска телевизия своята версия. "Сутринта отслужвахме светата литургия. След службата ни се обадиха, поканиха ни в миграционната служба, там ни арестуваха. Когато попитахме какви са фактите, в какво ни обвиняват, отказаха да ни кажат каквото и да било", разказва свещеникът.

 

Той и другите двама от подворието са поредните експулсирани от страната руски граждани. Преди това бяха изгонени десетки дипломати от посолството, но заради шпионската им дейност бяха образувани наказателни дела. Те имат имунитет и им беше даден срок да напуснат България. Имат и забрана да влизат у нас.

 

Свещениците нямат имунитет като дипломати. Не са им повдигани обвинения и няма наказателни дела. При тях е използван Законът за чужденците. Заедно със Змеев в миграционната служба е бил и консулът на Русия. Той е поискал от властите у нас да кажат защо експулсират свещениците.

 

"Или ви вкарваме в затвор, в бежански лагер, или незабавно напускате територията на България", обяснил служителят на миграционната служба. С тях бил изпратен полицай, за да след и как събират багажа си.

 

След това трябвало да вземат и вещите си от Руската църква. Пред нея имало много хора и обикаляли с полицейския бус, докато се разотидат и едва тогава ги пуснали вътре. "Не можах да поверя на никого управлението", заявява духовникът на Руската православна църква.


3 дни по-късно от Светия синод съобщиха, че патриарх Неофит е назначил двама свещеници, които да служат в храма, но и че иска съдействие от посолството на Русия за отварянето му.

 

Неофит е изпратил и писмо на руския патриарх Кирил, за да го информира за назначените от него свещеници от Българската Православна църква. Елеонора Митрофанова отрича това.

 

Иван Дахтеров, изповядал сделката: Нямам спомен, било е преди 26 г., когато бях държавен нотариус

"Нямам спомен за събития отпреди 26 г. Тогава съм бил държавен нотариус и по тази причина нямам документи при мен", каза нотариус Иван Дахтеров, потърсен от "24 часа" за повече подробности.

 

Той потвърди, че става дума за стар крепостен акт, предоставен от посолството на Русия. Нотариус Дахтеров обясни, че в случая е валиден т.нар. принцип на реципрочност при собствеността, както е с посолствата в различните държави.

 

От Светия синод засега запазват мълчание по казуса. Неофициално един от митрополитите каза, че не знае нищо повече от това, което е известно в публичното пространство.

 

Премиерът Николай Денков: Ще съдействаме за подновяване на служението

Премиерът Николай Денков е в контакт със Светия синод на Българската православна църква по казуса с църквата "Св. Николай Мирликийски", съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Акад. Денков е разговарял с представители на синода и е заявил готовността на държавата да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма, ако това е в нейните правомощия и Светият синод сметне за необходимо.

 

Посланик Елеонора Митрофанова: Патриарх Кирил не е получил писмо от патриарх Неофит

Посолството на Русия в София ще предприеме действия относно храма "Свети Николай" - Руската църква в София, в координация с Руската православна църква (РПЦ).  Това заяви пред ТАСС руският посланик у нас Елеонора Митрофанова. "До момента не ни е известно патриарх Кирил да е получил писмо от патриарх Неофит. Не знаем решението на Руската православна църква", допълни посланикът.

 

Делян Пеевски, депутат: Ще осигурим държавна издръжка на храма

Депутатът от ДПС Делян Пеевски призова Софийския митрополит за възстановяване на богослуженията в "Св. Николай Мирликийски". "Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на БПЦ и нейните вярващи и затова ще предприемем необходимите законодателни промени, с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма", заяви той.

 

 Отварянето на храма е в каноничните правомощия на Софийския митрополит, напомни Пеевски. "В неговата работа ние не можем да се месим, но сме уверени, че храмът ще бъде отворен за вярващите", каза още депутатът.

 

Москва привика Атанас Кръстин: Очакват ви неприятни последици

Посланикът на България в Москва Атанас Кръстин е бил извикан в понеденик в руското външно министерство във връзка с експулсирането на свещеници от Руската православна църква, съобщи ТАСС.  

 

На българския дипломат му е било казано, че тази "антируска провокация на българските власти ще доведе до неприятни последици" за София.

Руското МВнР е изразило увереност, че плановете на българските власти, "насочени към подкопаване на вековни духовни връзки и традиции на дружба между народите на Русия и България, нямат перспектива и са обречени на провал".

 

Източник: 24 часа

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени