Руското военно разузнаване е планирало кървава терористична атака в Киев - какво се знае?

Задържани са двама руски агенти

СБУ задържа руски агенти
СБУ задържа руски агенти Източник: Колаж/Главред

Службата за сигурност на Украйна и Националната полиция предотвратиха кървава терористична атака в Киев, която е била планирана от военното разузнаване на Руската федерация. Това съобщи СБУ.

 

Отбелязва се, че в резултат на специалната операция са задържани двама руски агенти, които е трябвало да подготвят самоделно взривно устройство и да го взривят в едно от многолюдните места в столицата на Украйна.

Според контраразузнаването на СБУ целта на Русия е била максимален брой загинали при този терористичен акт сред цивилното население на Киев, за да се разпространи паника сред гражданите.

 

 

СБУ заяви, че за извършване на терористична атака руското военно разузнаване дистанционно е вербувало 20-годишен жител на Запорожие, който е търсил "лесни" приходи в каналите на Telegram.

 

"След вербуването агентът получава подробни инструкции от окупаторите как да направи взривно устройство от импровизирани компоненти. Според вражеските инструкции злосторникът е използвал два мобилни телефона, към които е било необходимо да се свърже детонатор с пластичен взрив, който е трябвало да бъде изваден от замаскиран предварително тайник. Окупаторите са планирали да "пуснат" геолокацията му на момичето в навечерието на терористичната атака", се казва в съобщението.

 

Установено е, че жената е била във връзка с кадрови служител на руското ГРУ, който е бил във временно окупираната част на територията на Запорожка област.

 

Жената, която е шпионствала за ГРУ
Жената, която е шпионствала за ГРУ Източник: Пресцентър на СБУ

"Агентът е въвлякъл 26-годишния й партньор в сътрудничество с агресора. Преди да извършат терористична атака, двамата обвиняеми е трябвало да изпълнят "контролна" задача на руската специална служба: да подпалят няколко единици военна техника на въоръжените сили на Украйна в Запорожка област", добавиха от СБУ.

 

Известно е, че контраразузнавачите на СБУ са задържали и двамата предатели по горещи следи, когато са се опитали да подпалят бойна машина на пехотата (БМП), която е изпълнявала задача на южния фронт.

На местопрестъплението от задържаните са иззети оръжието на престъплението и мобилните телефони с доказателства за подривна дейност в полза на Руската федерация.

 

Руските агенти са с повдигнато обвинение по член 28, част 2, член 111 от Наказателния кодекс на Украйна (държавна измяна, извършена по предварителен заговор от група лица при военно положение).

Нападателите са в ареста без право на гаранция. Наказанието, което ги заплашва е доживотен затвор с конфискация на имущество.

Още от "Разкрития"

Оръдия вместо масло - разходите на Русия за войната през 2025 г. ще бъдат повече от два пъти по-високи от социалните раз

През четвъртата година след началото на войната в Украйна военните разходи ще се увеличат почти 2,5 пъти, а в сравнение с 2021 г., преди началото на инвазияга, когато разходите за тези цели възлизат на 3,57 трилиона рубли, те ще се увеличат с 3,8 пъти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени