Съдът в Ню Йорк прекрати делото "РИКО" срещу Пеевски, БНБ и двама квестори на КТБ

Появиха се съмнения, че целта на това производство е да бъде използвано единствено в медийната кампания на Цветан Василев против Делян Пеевски

Делян Пеевски
Делян Пеевски Източник: Скрийншот You Tube

Делото "РИКО" срещу Делян Пеевски и още 23-ма ответници е прекратено в САЩ, съобщава "24 часа", след проверка в Окръжния съд на Ню Йорк. На 28.01.2022 г. е постановено решение от съдия Грегъри Уудс, с което производството е прекратено - и относно Делян Пеевски, и спрямо всички други ответници от България.

 

В мотивите към решението се приема, че липсва каквото и да било основание американският съд да разглежда подобни претенции против чуждестранни ответници, включително основаващи се в случая и на конспиративните теории на ищците за предполагаема юрисдикция в САЩ.

 

Припомняме, че делото "РИКО" беше заведено в САЩ в края на януари 2019г. от варненския адвокат Захари Томов и още три фирми срещу 24 ответници, включително Пеевски, като спорът беше за имоти в гр. Балчик и нерализирания проект "Силвърбийч". Делото бе срещу Българската народна банка, бившите квестори на КТБ Лютов и Костадинчев, The Bank of New York Mellon, Първа инвестиционна банка, бизнесмените Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев и политика Делян Пеевски.

 

Повече от две години оттогава делото не беше стартирало и се очакваше произнасяне по допустимостта на подобен иск на американска територия. 

 

Разследване  на "24 часа" от 2019 г. показа, че Захари Томов е свързан с бившия собственик на КТБ Цветан Василев, включително и по линия на получени от него 300 000 щатски долара под формата на "заем", преобразуван впоследствие в личен влог на адвокат в банката.

 

А тъй като самият Василев не фигурираше сред ответниците по делото (въпреки описаната в исковата молба фактология, сочеща пряко негово и на КТБ участие в предполагаемия "заговор" за ощетяване на ищците), се появиха съмнения, че целта на това производство се е да бъде използвано единствено в медийната кампания на Цветан Василев против Делян Пеевски.

 

Делян Пеевски беше представляван по "РИКО" от една от най-големите адвокатски кантори в света "Морган Луис", а същата кантора инициира през миналата година и производството пред Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ (OFAC), за отмяна на наложените му санкции по закона "Магнитски".

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени