Съмнение за лобизъм при депутат от ИТН

В конфликт на интереси ли е Живка Железова

Живка Железова
Живка Железова Източник: ИТН
Съмнения за лобизъм преди изслушването на служебния енергиен министър Андрей Живков, доведоха до спор в парламента. Депутати от БСП и ГЕРБ-СДС се усъмниха, че народният представител от "Има такъв народ" (ИТН) Живка Железова е в конфликт на интереси и поради тази причина е поискала изслушване на енергийния министър.
 
"Госпожа Железова има конфликт на интереси, защото има централа и изслушването на министъра засяга именно нея, нейната възобновяема енергийна мощност е част от засегнатите над 300 фирми и заради това трябва да занимаваме цялото народно събрание", коментира Драгомир Стойнев от БСП.
 
"И аз не мога да си обясня причината за това изслушване, този въпрос няма нищо общо с въпросната директива, над 300 филми са получили двойно финансиране, веднъж за построяване на ВЕИ мощности и втори път искат подкрепа в преференциална цена за изкупуване на тока", каза депутатът от ГЕРБ СДС Делян Добрев.
 
Енергийният министър Андрей Живков беше извикан в парламента да обясни защо България се е забавила с транспониране на директивата за Възобновяеми енергийни източници от 2018 г. Целта на директивата е да насърчи използването на екомощности, така че до 2030 г. 32% от брутното производство на енергия да е от зелена енергия.
 
Самата Железова обясни, че не е в конфликт на интереси, защото директивата не се отнася пряко към нея. Тя не каза дали е собственик на ВЕИ мощност.

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени