Съмнения за корупция обвързват служебните министри на финансите и икономиката

Асен Василев подарил на Кирил Петков право на строеж върху недвижими имоти в държавна индустриална зона?

Кирил Петков и Асен Василев
Кирил Петков и Асен Василев

Разследване в сайта Tribune.bg показва, че образованието в чужбина не е единственото общо между служебните министри Кирил Петков и Асен Василев. Запознати с обвързаностите на двамата ни предоставиха изключително интересни данни от 2013 година. Става дума за скандални сделки и съмнения за корупция с главни действащи лица двамата настоящи министри и техни приближени.

Оказва се, че в качеството си на служебен министър на икономиката Асен Василев издава на дружеството на своя приятел Кирил Петков (настоящ министър) сертификат за право на строеж върху недвижими имоти държавна собственост-за изграждане на сгради в промишлена и бизнес зона.

 

Сделки по "Харвардски"...

През 2013 година сегашният финансов министър Асен Василев е назначен за служебен министър на икономиката. На 29-ти май 2013 година Василев издава сертификат за инвестиции клас "Б" на дружество "Волаком" АД, чийто изпълнителен директор е...Кирил Петков. В момента министър на икономиката в служебния кабинет на Румен Радев.

Близкото приятелство между Василев и Петков е известно и тогава, което поставя много въпроси относно спазването на законовите и институционалните процедури, задължителни за издаване на разрешителни за строеж.

Сертификатът на дружеството, ръководено от Кирил Петков, е подготвен от Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Според наши източници кум на Борислав Стефанов е ... Кирил Петков.

 

Борислав Стефанов
Борислав Стефанов

На база на издадения сетификат е сключен договор с дружеството, ръководено от Петков.

В резултат на това Национална компания индустриални зони ЕАД (дружество към Министерство на икономиката) е учредила в полза на "Волаком" АД множество сервитути (право на строеж) върху недвижими имоти държавна собственост за изграждане на сгради в промишлена и бизнес зона.

Интересното в случая, е че по време на реализирането на сделката с "Волаком" АД директор на Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ) е Валери Андреев*, а сделката се случва чрез предварително уреден търг.

 

Кой е Валери Андреев?

 

Валери Андреев
Валери Андреев

Валери Андреев, който съдейства за реализирането на сделката с "Волаком" АД, в момента има договор към Министерството на икономиката (МИ). Назначен е като съветник и член на комисиите за проверка на търговските дружества от системата на МИ от ... министър Кирил Петков.

Излиза, че прясно назначеният в МИ Валери Андреев е този, който трябва да ревизира Националната кампания "Индустриални зони", в чието ръководство е бил през 2013 година.

С други думи: Валери Андреев трябва да провери законосъобразността на собствените си действия в сделка от 2013 година с дружество на Кирил Петков-негов пряк началник и настоящ министър...

"Двамата харвардски възпитаници Василев и Петков се превърнаха в тараните на служебния кабинет с разкритията за схемите", пише почти поетично Емилия Милчева...

Още от "Разкрития"

Украинското военно разузнаване обвини руските специални служби за атаката в Подмосковието

Кремълският тиранин започна кариерата си с това и иска да я завърши със същите престъпления срещу собствените си граждани, каза Андрей Юсов, представител на ГУРМО

Прочетете повече прочетете повече

Руското разузнаване се съвзема след масовото експулсиране на руски шпиони през първата година от войната в Украйна

Военното разузнаване ГРУ, Федералната служба за сигурност и външното разузнаване СВР фатално подцениха способността и волята на Украйна да се съпротивлява

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени