Самолетът с президента на Полша Лех Качински е взривен 2010 г. от Русия?

Ярослав Качински окачествени катастрофата преди 12 г. като "нападение"

Лех Качински и катастрофата край Смоленск 2010 г.
Лех Качински и катастрофата край Смоленск 2010 г. Източник: Zonanews

Взривни устройства са причинили въздушната катастрофа в Смоленск през 2010 г., при която загина тогавашният президент на Полша, Лех Качински, съобщи специална полска разследваща комисия във вторник.

 

При катастрофата в Западна Русия загинаха още 95 души. Всички те летяха за Смоленск, за да участват в церемония по повод 70-годишнината от екзекутирането на хиляди поляци от съветската тайна полиция в Катин през 1940 година.

 

Причината за катастрофата бе обект на ожесточен дебат, който раздели Полша. "Истинската причина за катастрофата в Смоленск са две експлозии в последната фаза на полета", пише в доклада на правителствената комисия.

 

Това предполага, че на борда са били поставени взривни устройства. Партията "Право и справедливост" от години твърди, че катастрофата не е инцидент, за разлика от първоначалните констатации, които посочиха лошото време, грешки на полските пилоти и на руските авиодиспечери. Официално разследване след катастрофата беше проведено при предишното либерално правителство на Доналд Туск, главен съперник на Ярослав Качински, брата на Лех Качински.

 

Русия, която отказва да предаде останките на самолета, докато не приключи собственото си разследване, категорично отхвърли всякаква отговорност за катастрофата и обвини Полша.

 

В новия доклад на Варшава се посочва, че върху фрагменти от самолета са открити следи от експлозиви и се твърди, че две експлозивни устройства може да са били вкарани в самолета по време на основния му ремонт в Русия, пише БГНЕС. Този ремонт е извършен в град Самара в завод на производителя "Авиакор", "принадлежащ по онова време на руския олигарх Олег Дерипаска, приятел на тогавашния руски премиер Владимир Путин".

 

Докладът използва предпазлив език, в него се говори за "възможности" за поставяне на експлозиви. Но се твърди, че полският президент е станал мишена заради антируската си политика, като все пак катастрофата не се определя като убийство.

 

В изявление в неделя Ярослав Качински описа катастрофата като "нападение" и призова "тези, които взеха решението и тези, които го изпълниха, тук в Полша, но най-вече в Русия", да бъдат идентифицирани и наказани.

Още от "Разкрития"

"Православен" чекизъм и империализъм - кагебистът и рашистки патриарх Кирил заяви, че Русия водела "свещена война" срещу

След приключване на специалната военна операция цялата територия на съвременна Украйна трябва да влезе в зоната на изключителното влияние на Русия, пише в официалния заключителен документ на Световния руски народен събор

Прочетете повече прочетете повече

Украинското военно разузнаване обвини руските специални служби за атаката в Подмосковието

Кремълският тиранин започна кариерата си с това и иска да я завърши със същите престъпления срещу собствените си граждани, каза Андрей Юсов, представител на ГУРМО

Прочетете повече прочетете повече

Руското разузнаване се съвзема след масовото експулсиране на руски шпиони през първата година от войната в Украйна

Военното разузнаване ГРУ, Федералната служба за сигурност и външното разузнаване СВР фатално подцениха способността и волята на Украйна да се съпротивлява

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени