Съпругата на премиера Стефан Янев кара пияна, с 1,47 промила алкохол в кръвта и без книжка. Арестуват я след буйство. Осъдена три месеца условно. "Пила съм, и какво от това?" (ДОКУМЕНТИ ОТ СЪДА И МВР)

Била е арестувана в 8-о РПУ - София за оказване на съпротива на полицейски служители

Стефан Янев и съпругата му
Стефан Янев и съпругата му Източник: ПИК

Съпругата на служебния премиер Стефан Янев е шофирала в нетрезво състояние и е имала тежък сблъсък със закона, вижда се от проверка в съдебните и полицейските регистри. Осъдена е на три месеца условно с решение на Софийския районен съд след споразумение, в което е признава вината си, като преди това й е била предявена мярка за неотклонение "подписка".

 

Делото в СРС срещу съпругата на служебния премиер
Делото в СРС срещу съпругата на служебния премиер Източник: ПИК

На 27 ноември 2012 г. бизнесдамата Пенка Кръстева Янева е спряна за проверка, докато управлявала автомобил "СААБ-900", който между другото е вписан като собственост на нейния мъж Стефан Янев в имуществената му декларация пред КПКОНПИ. Жената на премиера не представила необходимите документи пред двамата полицейски служители от 8-о районно при СДВР, които обхождали поверения им маршрут. На въпроса дали е употребила алкохол, Янева отговорила, че е пила "и какво от това", пише още в доклада по делото. След това дамата била изпробвана с техническо средство "Алкомер-731", което отчело положителен резултат – 1,47 промила на хиляда.

 

Документи от делото в СРС
Документи от делото в СРС Източник: ПИК
Документи от делото в СРС`
Документи от делото в СРСИзточник: ПИК

Същата нощ, на 27.11.2012 г., но в по-късен час – 02:45 ч., Пенка Янева отново била спряна за проверка в София, докато шофирала същия автомобил. Тя пак не могла да представи документи за управление на колата, но отказала да бъде тествана за употреба на алкохол с техническо средство. След това срещу нея било образувано наказателно производство от общ характер. Била е арестувана в 8-о РПУ - София за оказване на съпротива на полицейски служители. Постановена й е мярка за неотклонение "подписка".

 

Пенка Янева е с мярко Подписка
Пенка Янева е с мярко Подписка Източник: ПИК
Заповед за задържана на съпругата на Стефан Янев
Заповед за задържана на съпругата на Стефан Янев Източник: ПИК

На 6 декември 2012 г. делото се гледа по бързото производство в Софийски районен съд. Янева и прокуратурата сключват споразумение. Тя признава напълно вината си и се разкайва. Съдът постановява условна присъда от три месеца и отнемане на правото да шофира МПС за шест месеца. Припомняме, че съпругата на служебния министър-председател е бизнес дама и управлява две частни фирми. Едната от тях е локализирана на територията на столицата и се занимава с продажба на недвижими имоти.

 

Документи от МВР за пиянското изпълнение на Пенка Янева
Документи от МВР за пиянското изпълнение на Пенка Янева Източник: ПИК
Документи от МВР за пиянското изпълнение на Пенка Янева`
Документи от МВР за пиянското изпълнение на Пенка ЯневаИзточник: ПИК

Другата фирма е основана в Асеновград и предмет на дейността ѝ е търговията. Стефан Янев и жена му Пенка имат две деца – Екатерина и Костадин, покрай които преди седмица пламна още един скандал. Оказа се, че те са били назначени на апетитни длъжности в държавните дружества "Булгаргаз" и Български енергиен холдинг, и то без да преминат през конкурс. Цялата фамилия Яневи поддържат висок стандарт на живот и разполагат с имоти в столицата и Банско.

 

Пенка Янева зад волана на кабриолет с дъщеря си
Пенка Янева зад волана на кабриолет с дъщеря си Източник: ПИК

 

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени