САЩ могат да прехвърлят няколко комплекса NASAMS от Близкия изток в Украйна

Това ще отнеме много по-малко време, отколкото производството им в САЩ

ПВО система NASAMS
ПВО система NASAMS Източник: lviv.media

САЩ и техните съюзници работят със своите съюзници в Близкия изток по въпроса за прехвърлянето на няколко зенитно-ракетни комплукса NASAMS в Украйна. 

 

Това разкрива в интервю за Politico генералният директор на компанията-производител на системите NASAMS Грег Хейс. Това ще съкрати срока за получаването им от Украйна на 3-6 месеца. А в рамките на 24 месеца САЩ ще възстановят на неназованите техни съюзници в Близкия изток запасите от ЗРК NASAMS.

 

"В Близкия изток са разгърнати NASAMS и няколк оот на, които сме съюзници по линия на НАТО, преговаряме със страни от Близкия изток, които в момента използват NASAMS, да ги предадат на Украйна", заявява Хейс. 

 

Грег Хейс не споменава кои са тези държави, но по данни на Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, купувачи на ЗРК NASAMS са Оман и Катар. 

 

Според него, такова прехвърляне ще отнеме много по-малко време, отколкото производството им в САЩ. Той подчерта, че за изработката на нови комплекси са необходими 2 години. 

Още от "Разкрития"

Украинското военно разузнаване обвини руските специални служби за атаката в Подмосковието

Кремълският тиранин започна кариерата си с това и иска да я завърши със същите престъпления срещу собствените си граждани, каза Андрей Юсов, представител на ГУРМО

Прочетете повече прочетете повече

Руското разузнаване се съвзема след масовото експулсиране на руски шпиони през първата година от войната в Украйна

Военното разузнаване ГРУ, Федералната служба за сигурност и външното разузнаване СВР фатално подцениха способността и волята на Украйна да се съпротивлява

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени