САЩ разположиха страховитите стратегически бомбардировачи B-52 Stratofortress на 62 км от България

Самолетите са в 57-а военновъздушна база "Михаил Когълничану" в Румъния

Стратегически бомбардировач B-52 Stratofortress
Стратегически бомбардировач B-52 Stratofortress Източник: Flickr

САЩ разположиха два междуконтинентални стратегически бомбардировача B-52 Stratofortress в 57-а военновъздушна база "Михаил Когълничану", съобщиха американските военновъздушни сили в Европа. В новата база те ще действат като част от 20-а експедиционна бомбардировъчна ескадрила на ВВС на САЩ, а също така ще започнат да взаимодействат със силите на НАТО.

 

"Съединените щати възнамеряват да работят заедно с нашите съюзници от НАТО и партньори на източния фланг, за да гарантираме, че имаме обединителните умения и координационните способности, необходими за поддържане на регионалната сигурност и стабилност", заяви генералът от военновъздушните сили на САЩ Джеймс Хекер.

 

Припомняме, че преди да отлетят за Румъния, американските стратегически бомбардировачи за първи път извършиха тренировъчен полет над границата на Финландия и Русия.

 

Румънската военновъздушна база, в която ще се разполагат американските бомбардировачи, трябва да стане най-голямата военна база на НАТО в Европа до 2040 година. Предполага се, че в нея ще се базират хиляда американски войници, а общият брой на войниците от други натовски държави ще достигне 10 хиляди. Румънските власти ще инвестират $2,5 милиарда в проекта.

 

Решението за разширяване на авиобазата "Михаил Когълничану" е взето на фона на войната в Украйна, която се води близо до границите на Румъния. Американските военни използват базата от 1999 г. насам. В момента в него се помещават елементи от американската 101-ва въздушнодесантна дивизия, както и съюзнически изтребители, които подпомагат румънските военновъздушни сили в мисиите им за въздушна полиция.

Още от "Разкрития"

Откраднал ли е Ахмед Доган 30 милиона лв. от ББР? В схемата с кредита на Гайтански става дума за най-елементарна кражба

На 31.03.2021г. "Кристална вода" АД погасява задължението на "ТЕЦ Варна" АД към ББР в размер на 26.7 млн. лева. Към онзи момент Ахмед Доган е мажоритарен собственик 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени