СБУ разкри руска агентурна мрежа в украинското правителство

Един от агентите е вербуван през 2012 г. от двама служители на ФСБ по време на негова екскурзия в Русия

Руски шпионаж
Руски шпионаж Източник: Zonanews

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е разкрила агентурна мрежа на ФСБ на Русия, която е бил инфилтрирана в украинските органи на властта, вкл. в Министерския съвет. Това съобщи пресслужбата на СБУ.

 

"Чиновниците (заловени от СБУ, бел. ред.) са предавали на врага различна разузнавателна информация - от такава за отбранителните способности (на страната, бел. ред.) до устройството на държавната граница и персонални данни за украинските служители в областта на сигурността и законовия ред", отбелязват от СБУ.

 

Според данните, които са събрали от СБУ, един от агентите е вербуван през 2012 г. от двама служители на ФСБ по време на негова екскурзия в Русия. Когато се е върнал в Киев, той вече е бил "оборудван" с оперативен псевдоним, мобилен телефон за връзка и задача да събира тайна информация, която преминава през украинския Министерски съвет. 

 

Секретните документи агентът или е разпечатвал, или е фотографирал и е запазвал на флашка, разказват от СБУ. За предаването на файловете се е договарял със своята връзка през криптиран Telegram канал - също вербуван от 5-та служба на ФСБ служител на украинската Търговско-промишлена палата. 

 

Предателите не са работили безплатно - руските им водещи офицери са плащали между $2 хиляди и $15 хиляди за изпълнена задача. 

Още от "Разкрития"

Последни новини

Най-четени