Секретарят на Съвета за национална сигурност Николай Патрушев е в Техеран - обсъжда продажба на ирански балистични ракети на Русия

Посещението на Патрушев в Иран идва най-вече на фона на съобщенията, че иранският режим търси руска помощ за потушаването на протестит

Ирански балистични ракети
Ирански балистични ракети Източник: Pinterest

Иранската държавна информационна агенция Nour News Agency съобщи, че секретарят на руския Съвет за национална сигурност Николай Патрушев е пристигнал в Техеран на 8 ноември, вероятно за да обсъди потенциалната продажба на ирански балистични ракети на Русия.

 

Това се посочва в ежедневния анализ на Института за изследване на войната за ситуацията в Украйна

Информационна агенция Nour съобщи за пристигането на Патрушев в англоезичен туитър, в който се посочва, че секретарят на иранския Върховен съвет за национална сигурност Али Шамхани е поканил Патрушев и отбелязва, че Патрушев ще се срещне и с други високопоставени ирански политически и икономически служители, за да обсъдят руско-иранското сътрудничество. Информационната агенция Nour е свързана с иранския Върховен съвет за национална сигурност.

 

Той вероятно е съобщил за пристигането на Патрушев в Иран, за да подчертае задълбочаващото се сътрудничество между Москва и Техеран пред международната аудитория, а не в страната, както и за да подчертае косвено, че високопоставен руски служител се е обърнал към Иран за помощ в Украйна.

 

Николай Патрушев
Николай Патрушев Източник: ТАСС

Командирът на силите Кудс на Корпуса на гвардейците на ислямската революция Касем Солеймани по-специално пътува до Москва през 2015 г., за да призове Русия да се намеси в сирийската гражданска война. Техеран вероятно желае публично да сигнализира за това възстановяване на стратегическото си партньорство с Москва, особено на регионалните ирански противници, с които Кремъл понякога си сътрудничи, като Израел и Саудитска Арабия.

 

Посещението на Патрушев в Иран идва най-вече на фона на съобщенията, че иранският режим търси руска помощ за потушаването на протестите, въпреки че не е ясно дали това ще бъде обсъдено от Патрушев и иранския му колега.

 

Кремъл продължава да полага усилия за тайно придобиване на боеприпаси за използване в Украйна, за да смекчи последиците от международните санкции и да попълни продължаващите да се изчерпват вътрешните запаси от боеприпаси на Русия.

 

На 8 ноември британската медия Sky News съобщи, че на 20 август Кремъл е изпратил в Техеран 140 млн. евро в брой и селекция от пленени противотанкови ракети NLAW британско производство, противотанкови ракети Javelin американско производство и противовъздушна ракета Stinger в замяна на 160 допълнителни безпилотни летателни апарата Shahed-136 за използване в Украйна.

 

Институтът за изследване на войната допълва, че поради неуспехите на руския военнопромишлен комплекс руското ръководство продължава да купува стоки с двойна употреба (военни и невоенни) като компютърни чипове, квадрокоптери, оборудване за нощно виждане и бронежилетки от Турция и използва транзакции с криптовалута, за да избегне проследяването им.

 

"Взети заедно, тези данни показват, че Кремъл се опитва да заобиколи санкциите", заключават анализаторите.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени