Секретен документ разкрива стратегията на Кремъл за "поглъщането" на Беларус до 2030 г.

Този документ, датиран от лятото на 2021 г., съдържа план за политическо, икономическо и военно проникване на Руската федерация в Беларус

Владимир Путин и Александър Лукашенко
Владимир Путин и Александър Лукашенко Източник: Прессекретариат на Президента на Руската федерация

Центърът "Досие" е проучил стратегията за "поглъщане" на Беларус в Руската федерация, която е разработена в президентската администрация съвместно със СВР, ФСБ, ГРУ и Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация. Това заплашва страната с окончателна загуба на суверенитет и пълно подчинение на руските власти в политиката, икономиката и военната сфера.

 

Документът е получен от журналисти от Delfi (Естония), Център "Досие", Kyiv Independent (Украйна), Belarusian Investigative Center (Беларус), Yahoo News (САЩ), Süddeutsche Zeitung (Германия), Westdeutscher Rundfunk (Германия), Norddeutscher Rundfunk (Германия), Expressen (Швеция), Frontstory (Полша), VSquare (Visegrad Group) и Norddeutscher Rundfunk (Германия).

 

Този документ, датиран от лятото на 2021 г., съдържа план за политическо, икономическо и военно проникване на Руската федерация в Беларус. Той предвижда редица цели: краткосрочни, изчислени до 2022 г., средносрочни, до 2025 г. и дългосрочни, до 2030 г. Дългосрочният план предвижда до 2030 г. изграждането на съюзна държава.

 

На 17 февруари 2023 беларуският диктатор Александър Лукашенко пристигна в подмосковната резиденция Ново-Огарево за "преговори" с Путин. Освен войната в Украйна, двамата диктатори обсъждаха и новото ниво на интеграция в т.н. Съюзна държава. По време на откритата за журналисти част, Лукашенко намекна, че е нямал избор да не се яви на беседата. 

 

Секретният документ, получен от медиите, се нарича "Стратегически цели на РФ по белоруското направление" и в него са описани плановете на Русия да анексира Беларус до 2030 г. 

 

Благодарение на осветяването на този документ разбираме, че глобалните цели на Кремъл по отношение на Беларус са - установяване на доминация на руския език над беларуския, подчиняване на беларуското законодателство на руското такова и пълно подчиняване на обществено-политическия, търговския научния и културния живот в Беларус на Русия. 


Според очертаните планове целите на Русия включват и пълна координация на външната и отбранителната политика на двете страни, както и контрол от Русия на цялата държавна граница на Беларус.

 

"До 2030 г. Русия трябва да осигури контрол върху информационното пространство на Беларус и да създаде "единно културно пространство" и "съвместен подход към тълкуването на историята", се казва в публикувания документ. 


Към момента самообявилият се диктатор на Беларус Александър Лукашенко е един от малкото останали съюзници на Путин във войната му срещу Украйна. Беларус до момента обаче не е изпратил свои войски на украинска земя.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени