Сестрата на депутатка от ПП получила финансиране от Фонд, поверен на Даниел Лорер

Като депутат от "Промяната" настоящият водач на листа във Враца Деница Симеонова е била член на парламентарната група по икономическа политика и иновации

Деница Симеонова, ПП
Деница Симеонова, ПП Източник: Zonanews

Компания, близка до бившия министър на иновациите от правителството на Кирил Петков – Даниел Лорер, и депутатката Деница Симеонова, е получила държавни пари под формата на финансиране на стартъп. Тази информация потвърди пред bTV и Георги Георгиев, който е напуснал листата на "Промяната" във Враца заради Деница Симеонова.  

 

В публикация в "Капитал" от 11 август, със заглавие "Innovation Capital инвестира 100 хил. лв. в младата компания Foody.to", става ясно как фондът Иновейшън Кепитъл, който работи предимно с публични средства, предоставени от Фонда на Фондовете, е инвестирал 50 хил. евро във Foody.to – стартъп, целящ да намали изхвърлянето на храна в ресторантьорския бранш.

 

"Иновейшън Кепитъл" АД, ЕИК 205457880, е фонд мениджър, управляващ "Иновейшън Кепитъл Фонд" КДА, 205910918. Фондът инвестира средства, предоставени от Фонда на Фондовете, който е част от структурата на Министерството на иновациите и растежа. Средствата идват от данъкоплатците в България и ЕС, посредством Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

 

Дружеството "София ту гоу" ООД, ЕИК 206285939, което действа под търговското наименование "Foody.to", е основано от сестрите Деница Димитрова Симеонова и Светослава Димитрова Симеонова в края на 2020 г.

 

Деница Симеонова (вляво) и Светослава Симеонова (вдясно)
Деница Симеонова (вляво) и Светослава Симеонова (вдясно) Източник: Facebook

През октомври 2021 г. Деница Симеонова прехвърля дружествените си дялове в "София ту гоу" ООД, в полза на сестра си Светослава Симеонова. По-малко от шест месеца по-късно – на 17.03.2022 г. Иновейшън Кепитъл Фонд е прието като съдружник в "София ту гоу" ООД и според статията по-горе е направило инвестиция от 50 хил. евро, описва казуса Tribune.

 

Припомняме, че през ноември 2021 г. Деница Симеонова е избрана за народен представител в 47-ото НС от листата на "Продължаваме промяната". Като депутат от "Промяната" настоящият водач на листа във Враца Деница Симеонова е била член на парламентарната група по икономическа политика и иновации. Министерството на иновациите и растежа, което в този момент е поверено на Даниел Лорер – министър от същата политическа формация – "Продължаваме промяната", е принципал на Фонда на Фондовете.

 

Даниел Лорер
Даниел Лорер Източник: Zonanews

Като депутат Деница Симеонова е видна политическа личност, съгласно разпоредбите на закона за мерките срещу изпирането на пари, а сестра ѝ – Светослава Симеонова е свързано лице с видна политическа личност, съгласно същия закон. Лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, какъвто е и Иновейшън Кепитъл Фонд, са задължени да предприемат мерки за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и предотвратяване конфликт на интереси.

Още от "Разкрития"

Последни новини

Най-четени