Шефът на обвинените в шпионаж за Русия българи в Лондон е искал да купи летище София

Лондонският процес срещу българска шпионска група трябва да започне по-късно тази година

Летище София
Летище София Източник: Zonanews

 Ян Марсалек - човекът, за когото се твърди, че е ръководел шестимата българи, обвинени в шпионаж за Русия във Великобритания, се е опитал да купи през 2021 г. чрез офшорката си летището в София. Така той би получил достъп до базите данни за резервации на самолетни билети, които са толкова важни за руските разузнавателни служби. Това разкриват в съвместно разследване The Insider и Der Spiеgel.

 

Изданията не дават подробности за преговорите - с кого са били те  или коя е била офшорната компания. Летище "София" бе дадено на концесия за 35 години през юли 2019 г. Конкурсът бе спечелен от софийската компания "Соф Кънект", в която акционери са базираният в Париж фонд Meridiam и австрийската строителна компания Strabag (1%). Тъй като имаше обжалвания пред КЗК и съда от останалите участници в процедурата, договорът влезе в сила през 2020 г. На второ място в конкурса остана консорциумът между "Еърпортс Де Пари" и "ТАВ Хавалиманларъ Холдинг". А на трето място бе класиран концесионерът на летищата във Варна и Бургас "Фрапорт България".

 

Ян Марсалек
Ян Марсалек

През юни 2020 г. главният оперативен директор на разплащателната компания Wirecard Ян Марсалек изчезна безследно заедно с няколко милиарда долара. Месец по-късно The Insider и Bellingcat успяха да докажат, че измамникът се крие в Русия или Беларус и има дългогодишни връзки с разузнавателните служби. Сега The Insider разкрива подробности за това как разузнавателните служби са вербували Марсалек с помощта на млада блондинка и след това са го изтеглили в Русия под прикритието на свещеник.

 

Посочва се и какви услуги е предоставил Марсалек на руските разузнавателни служби. Освен всичко друго, той активно сътрудничи на ЧВК "Вагнер", предава в Русия данни, получени от европейски разузнавачи, които работят за него, и помага за установяването на наблюдение на Христо Грозев.

В разследването е отделено място и за ролята на Марсалек в създаването на българската група, която Лондон обвини в шпионаж за Русия.

 

Ваня Габерова
Ваня Габерова

Великобритания първоначално обвини Орлин Русев, Катрин Иванова, Ваня Габерова, Бисер Джамбазов и Иван Стоянов. Само преди дни към тях бе присъединен със същото обвинение и шести българин - Тихомир Иванчев. И шестимата в момента са в британски затвори в очакване на разглеждане на съдебно дело.

 

"Британските следователи установиха, че Марсалек е възложил на група от петима да шпионират хора, които Кремъл не харесва, и да ги преследват в цяла Европа, вероятно с цел отвличане или убийство", твърди изданията и посочват, че обвиненията срещу  агентите изглеждат добре документирани. "Според прокуратурата, в допълнение към фалшивите паспорти на групата и голямо количество данни за пътуване, има и около 80 хиляди чат съобщения са ключови доказателства. Съобщава се, че точните инструкции за българите са дошли от Марсалек в съобщения в Telegram. Очевидно им е било платено в криптовалута и в брой чрез посредник", посочва разследващите журналисти.

 

По време на претърсванията следователите открили и електронно оборудване за наблюдение и 19 фалшиви документа, включително прес карти и дрехи с етикети от американските телевизионни канали Discovery Channel и National Geographic, пише "Сега".

 

Ръководител на групата агенти е 45-годишният бизнесмен Орлин Русев, стар познат на Марсалек от времето на Wirecard. Имейлите между двамата показват, че Русев, който е специалист по наблюдение, вероятно е предоставил на Марсалек специално защитени мобилни телефони. Лондонският процес срещу българска шпионска група трябва да започне по-късно тази година. Ян Марсалек най-вероятно няма да бъде на подсъдимата скамейка. Той все още се укрива в Русия, въпреки че според The ​​Insider понякога пътува с фалшиви документи. Очевидно значителна част от откраднатите пари все още е у него. 

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени