"Шестак" и ортак на Жоро"Инса" съветва Бойко Рашков в МВР

Бащата на Пламен Фердов – Стоил Фердов също е бил в структурите на ДС и е карал 5-месечен курс в Съветите

Пламен Фердов
Пламен Фердов Източник: BIRD

Съветникът в МВР Пламен Стоилов Фердов е работил за комунистическата Държавна сигурност в мракобесното Шесто управление, а също така е имал общ бизнес със собственика на "Инса ойл" Георги Самуилов, съобщава BIRD.

 

Пламен Стоилов Фердов
Пламен Стоилов Фердов Източник: Zonanews

Според данни от Комисията по досиетата Фердов е бил щатен служител на ДС, управление VІ, назначен за разузнавач със заповед № К-2938/ 28.08.1987 г. Сред постиженията му е вербовката на явочник "Витоша" (Емил Иванов Вълчев) през 1989 г.

 

Стоил Фердов Миланов
Стоил Фердов Миланов Източник: Zonanews

Бащата на Пламен Фердов – Стоил Фердов също е бил в структурите на ДС като н-к на отдел във ВГУ (Второ главно у-ние на ДС) и е карал 5-месечен курс в Съветите. Бил е и генерален консул в Минск от 1989 г. до 1992 г.

 

През 1999 Пламен Фердов и Георги Самуилов стават съдружници в дружеството "Инса Трейдинг", което се занимава с търговия с петролни продукти. Георги Самуилов е бивш директор на петролния бизнес на "Мултигруп" и след разпада на групировката създаде "Инса Ойл", която има рафинерия в гр. Раковски. Всъщност оригиналната фирма "Инса" е създадена през 1995 г. а, "Инса Ойл" се появява през 2001 г.

 

През 1999 Пламен Фердов и Георги Самуилов стават съдружници в дружеството Инса Трейдинг
През 1999 Пламен Фердов и Георги Самуилов стават съдружници в дружеството Инса Трейдинг Източник: BIRD

"Инса Ойл" нашумя след акция на НСБОП през март 2006 г., когато водените от Ваньо Танов антимафиоти откриха фалшиви горива за над 50 млн. лв. Тогава Самуилов заяви, че е жертва на поръчка на конкуренцията. Месец преди акцията на НСБОП Георги Самуилов продава дяловете си в "Инса Трейдинг" на Пламен Фердов и Васил Николов, сочат документи в Търговския регистър. С продажбата той е заличен като съдружник във фирмата.

 

Но преди Самуилов да се скрие като собственик, през 2005 г. Фердов и Николов създават друга фирма за търговия с петролни продукти, носеща името "Инса Трейд". В момента собственици на "Инса Трейд" са бившата съпруга на Фердов Диана Белчева и Мая Ушакова. През най-силната си година 2011 "Инса Трейд" е отчела 204 хил. лева нетни приходи от продажби, а през 2020 те спадат до 60 хил. лева.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени