Щатите с нов пакет военна помощ за Украйна - касетъчни боеприпаси, гаубици, бронетранспортьори, боеприпаси за Patriot и HIMARS, оборудване за разминиране

Пакетът е на стойност $800 млн.

Касетъчен снаряд
Касетъчен снаряд Източник: DoD US

Пентагонът публикува подробности за новия пакет военна помощ за Украйна на стойност $800 млн., в който влизат и т.н. "усъвършенствани конвенционални боеприпаси с двойно предназначение" (DPICM), или касетъчни боеприпаси. 

 

Това  съобщи  на сайта си МО на САЩ. Новият пакет включва още допълнителни боеприпаси за ЗРК комплексите Patriot и РСЗО HIMARS, 155-мм и 100-мм снаряди, ракети AIM-7 за противовъздушната отбрана, както и допълнителни количества зенитни комплекси Stinger и противотанкови Javelin. 

 

САЩ ще доставят на сражаващата се с руските нашественици Украйна още 31 155-мм гаубици, 32 бойни машини на пехотата Bradley, 32 бронетранспортьора Stryker, а така също 27 тактически машини за евакуация на техника и 10 тактически машини за транспортиране на оборудване. 

 

Освен това - в новия пакет военна помощ ще има оборудване за разминиране, ракети TOW, високоточни авиациони боеприпаси, безпилотни авиационни комплекси Penguin, боеприпаси и системи за разминиране, стрелково оръжие, над 28 млн. патрона, а така също резервни части и друго полево оборудване. 

 

Това е 42-ият пакет с военна помощ, който САЩ изпращат на Украйна по програмата Presidential Drawdown Authority, т.е. доставки непосредствено от армейските запаси. Общата сума на отпуснатата досега американска военна помощ на Киев е над $41,3 млрд. 

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени