"Сламеният" човек Данаил Николов, на когото Румен Спецов прехвърли задлъжнялата си фирма проговори (ВИДЕО)

През 2016 г. Спецов прехвърля на Данаил Николов от драгоманското село Яблотина 50% от фирмата "Гранекс Трейдър” ООД, която към март 2021 г. има задължения от 1,1 млн. лева

Данаил Николов, на когото Спецов прехвърля фирмата си "Гранекс Трейдър" ООД
Данаил Николов, на когото Спецов прехвърля фирмата си "Гранекс Трейдър" ООД Източник: Скрийншот/Facebook

Данаил Николов, човекът купил фирмите на бившия шеф на НАП Румен Спецов, живее в Сърбия и всеки месец получава от 500 до 1500 евро от близки до Спецов и Асен Василев лица, "за да мълчи и да не си отваря устата". Това твръди самият той пред сайта bezpartien.bg, като представя документи за преводите, които получава, както и съобщения от лице, което е избрано от дуото-финансисти, да посредничи при контакт с Николов. Новия собственик на фирмите на Спецов полуава регулярно сумите като условие да мълчи и да не се прибира в България. Плащат му се и квартирата и разходите по престоя.

 

С екипа на сайта bezpartien.bg се свърза анонимно лице, което поиска да посредничи за среща с "купувача на милионите на Спецов". Повече от месец, екипът на медията прави и невъзможното да стигне до Данаил Николов, който медиите направиха популярен, като новия и фиктивен собственик на трите скандални дружества, собственост преди това на бившият вече шеф на приходната агенция – Румен Спецов. Както и на други 25, които са със задължения към фиска за над 4 милиона лева.

Срещата се проведе на територията на Република Сърбия. В късната част на денонощието, на 29.09.2022 година, както поискаха лицата, които потърсиха bezpartien.bg, за да разкажат на какво са подложени, откакто стана ясно, че въпросният "сламен човек" е станал собственик на дружества с задължения за милиони левове. Дружества, където основно участие имат Румен Спецов и половинката му Плама Спецова.

Данаил Николов, живее вече една година в изгнание. В Сърбия. От съображения за сигурност, не можем да посочим точната му локация, както и по изрично негово условие, за да се съгласи да застане пред нашата камера.

 

Получени преводи от Данаил Николов Иванов
Получени преводи от Данаил Николов Иванов Източник: Безпартиен
Получени преводи от Данаил Николов Иванов
Получени преводи от Данаил Николов Иванов Източник: Безпартиен
Получени преводи от Данаил Николов Иванов
Получени преводи от Данаил Николов Иванов Източник: Безпартиен

Под контрола на близки до Спецов и Асен Василев лица, които всеки месец изпращат от 500 до 1500 евро на Данаил, "за да мълчи и да не си отваря устата", както твърди той самият. Също, представя документи за преводите, които получава, както и съобщения от лице, което е избрано от дуото-финансисти, да посредничи при контакт с Николов. Същото, изпраща регулярно всеки месец суми на новия собственик на фирмите на Спецов, като условие той да мълчи и да се укрива в Сърбия. Плащат му се и квартирата и разходите по престоя.

Скрийншотове, които доказват парите, получавани от Николов и кой ги е изпращал
Скрийншотове, които доказват парите, получавани от Николов и кой ги е изпращал Източник: Безпартиен

Отскоро, след като Данаил изразява желание да се прибере в България и да сложи край на сагата започват и заплахите. 

 

При назначаването на Румен Спецов на поста в началото на 2021 година стана известно, че през 2016 г. Спецов е прехвърлил фирма с големи данъчни задължения на малоимотен гражданин от село Ялботина, Драгоманско. Дружеството – "Гранекс трейдър" ЕООД е в черния списък, в който НАП слага неспасяемите длъжници – с големи неплатени данъци и с нулеви обезпечения и активи.

 

Миналия септември стана известен доклад на Националната следствена служба, според който липсват доказателства за извършено престъпление от Спецов. Окончателната дума обаче трябваше да има прокурор.

 

Националната агенция за приходите (НАП) започна ревизия, която потвърди, че дружеството има дългове, а настоящият му собственик е призован да се яви за връчване на ревизионния акт. През цялото време НАП и служебният финансов министър по това време Асен Василев отклоняваха въпросите на журналистите, обяснявайки, че фирмата е натрупала дълговете, след като Румен Спецов я продава, и затова трябва да бъде питан новият собственик. Василев дори обяви Спецов за "изключително доверен партньор на чуждите служби" в опит да защити назначението му.

 

Бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев обаче разкри, че дружеството е било в ревизионно производство към момента на продажбата и вероятно Спецов е знаел какво ще има в доклада и по тази причина е продал фирмата си, която и до ден днешен не е покрила задълженията си към фиска.

 

"Установени са нови факти и обстоятелства, които подлежат на надлежна проверка. Разследването продължава", се разбира още от писмения отговор на говорителката на градска прокуратура.

 

Всеки път, когато е питан от журналисти, Спецов отказва да отговори на конкретни въпроси по казуса и обещава това да се случи в бъдеще.

 

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени