Собственикът на "Евролаб 2011": Премиерът стои зад атаката срещу фирмата

Казано ми бе, че трябва да продам фирмата си, добави той

Собственикът на "Евролаб 2011" Васил Димитров
Собственикът на "Евролаб 2011" Васил Димитров Източник: БТА

Четири институции дойдоха на проверка, след нея няма констатирани нарушения. Това заяви Васил Димитров, собственик и управител на лаборатория "Евролаб 2011", осъществяваща фитосанитарния контрол на граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево". 

 

Димитров бе изслушан от парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията, където отговаряше на депутатски въпроси, свързани с извършаните от фирмата му санитарно-ветеринарните проверки на българо-турската граница.

 

От 1 април стартира една масова кампания срещу моята фирма, за да ми се изземе бизнесът, заяви Димитров пред депутатите. Той посочи, че има заповед от Българската агенция по безопасност на храните, която задължава всички проби да се карат в централната лаборатория в София, с което, според него, дейността му е практически спряна. Всички проверки започнаха след посещението на премиера Кирил Петков, каза още собственикът на лабораторията.

 

Пред депутатите той потвърди посочена от него в отворено писмо до медиите информация, че е получил телефонно обаждане от човек, близък до известен български бизнесмен, в което е получил оферта бизнесът му да бъде купен.

 

"При свързването с мен ми беше казано, че трябва да си продам фирмата на определена цена или ако това не се случи, ще има последствия, След това започнаха проверките и имаше посещение от г-н Петков", категоричен беше собственикът на "Евролаб".

 

Този човек ми съобщи, че въпросният бизнесмен има интерес към моя бизнес и го иска за себе си. Иска да купи фирмата ми и или ще му я продам на определена от него цена, или бизнесът ми ще бъде отнет с помощта на държавата, разказа Димитров, но отказа да назове конкретни имена.

 

"Разбирате ли, бизнесът ми се иззема. Помещението няма значение. Аз за какво да стоя в него? Защо държавата се бърка в отношенията между две частни дружества?", каза Димитров.

 

Заседание на парламентарната комисия по антикорупция
Заседание на парламентарната комисия по антикорупция Източник: Булфото

Освен него в заседанието на комисията участваха изпълнителният директор на БАБХ д-р Христо Даскалов, зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и зам.-директорът на ГДБОП Любомир Николов. На заседанието присъстваше и Венцислав Милушев - адвокатът на управителя на "Евролаб 2011" Васил Димитров. Депутатът от ПП Константин Бачийски настоя, че парламентът не е съдебна зала и няма нужда да присъстват адвокати.

 

Георги Георгиев, ИТН
Георги Георгиев, ИТН Източник: Zonanews

Георги Георгиев от ИТН му отговори, че по време на 45-ото НС адвокатът на Иван Ангелов "Пилето" е присъствал по време на изслушване в Комисията по ревизията на управлението на ГЕРБ.

 

Александър Несторов, ДПС
Александър Несторов, ДПС Източник: Zonanews

Александър Несторов от ДПС поиска пояснение от Димитров дали преди е имало проверки на ГДБОП и ДАНС, Васил Димитров му отговори, че е имал всяка година проверка от НАП, но нарушение никога не е констатирано.

 

Маноил Манев, ГЕРБ
Маноил Манев, ГЕРБ Източник: Zonanews

Маноил Манев от ГЕРБ попита: "Тази процедура се е случвала декември месец 2021 година, т.е. управлявало е това правителство, което е в момента. Въпросът ми е следния: Вие преди този търг сте упражнявали същата дейност, така ли?". На това Димитров отговори, че е работил на същото място в друга фирма.

 

В разговора се уточни, че има две акредитирани лаборатории за пестициди в страната. "Предполагам, че ще има криза и после плащане на щети, защото има много камиони, които чакат", коментира Васил Димитров. Освен това той отбеляза, че цените в неговата лаборатория са по-евтини. 

 

Стана въпрос и как е натрупан капиталът на лабораторията. Адвокат Милушев беше категоричен, че средствата са натрупани по честен начин. 

 

След откритата част комисията премина в закрито заседание за допълнителни въпроси към гостите и конкретно към председателя на ДАНС Пламен Тончев, който отказа публично да оповести информация по случая.

 

Пламен Тончев, директор на ДАНС
Пламен Тончев, директор на ДАНС Източник: ПРБ
 

Още от "Разкрития"

Британското министерство на отбраната: Русия е загубила над 70 000 души през последните два месеца от войната

Руската армия губи всеки, когото вербува за участие в агресивната война срещу Украйна, и даже повече - поне така беше през май, когато нахлу в Харковска област

Прочетете повече прочетете повече

Американското разузнаване разкри руски заговор за убийството на шефа на Rheinmetall, най-големият производител на оръжие

Стремежът на членовете на НАТО да засилят споделянето на разузнавателна информация за саботажната кампания на Русия беше основна тема на обсъждане сред служителите на НАТО, събрали се във Вашингтон

Прочетете повече прочетете повече

Военното разузнаване обвини съветник на Денков в опит за вербовка. Атанасов прочете SMS на Венев: Гномът и дъртите ченге

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов на свой ред прочете от трибуната на Народното събрание СМС с неуточнен произход, според който службите искат да спрат реформата, пускайки компромати

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени