Социални "дизайнери" от Русия дискредитират чрез дезинформации - как се прави това по отношение на Украйна

Агенцията се ръководи от руския политически стратег Иля Гамбашидзе и работи директно за руския диктатор Владимир Путин

Руска дезинформация и фалшиви новини
Руска дезинформация и фалшиви новини Източник: Depositphotos

Журналисти от Sueddeutsche Zeitung, телевизионните канали NDR и WDR, както и естонската медия Delfi, направиха мащабно разследване, което разкрива как руската "Агенция за социален дизайн", която се позиционира като организация, занимаваща се с медийна подкрепа, всъщност използва дезинформация, за да дискредитира Украйна и да прокарва интересите на Русия.

 

Документите, до които те са се добрали, датират от лятото на 2024 г.. Те разкриват дълбок поглед върху дезинформационната работа на прокремълската агенция и ясно показват как компанията се опитва да влияе на мненията и политическите процеси по света, да разпалва умишлено настроенията към руските наративи на Запад - и да засилва съществуващите социални конфликти в свободния свят. Техните основни средства са фалшификати и лъжи

 

Руска дезинформация и фалшиви новини
Руска дезинформация и фалшиви новини Източник: Shutterstock

Агенцията произвежда стотици карикатури и интернет мемета, които умишлено разпространяват фалшиви новини, както и приятелски настроени към Русия наративи. След това те се разпространяват от ботове и фалшиви акаунти в социалните медии.

 

От публикуваните документи следва, че руските анализатори внимателно проучват информационното поле на Украйна, идентифицират чувствителни теми и ги използват за поляризиране на обществото. Агенцията се ръководи от руския политически стратег Иля Гамбашидзе.

 

Иля Гамбашидзе
Иля Гамбашидзе Източник: Struktura.pro

В момента Гамбашидзе се смята за един от най-заетите в информационнте войни, които Москва провежда. Според разузнавателните служби неговата Агенция за социален дизайн работи от името на руската президентска администрация - директно за руския диктатор Владимир Путин и неговата война.

 

Гамбашидзе не води тази война на бойното поле в Украйна, но води битката за умове. Той се смята за своеобразен наследник на бившия близък довереник на Путин Евгений Пригожин, който беше убит през 2023 г., и неговите "фабрики за тролове". Те бяха отговорни за многобройни кампании за дезинформация срещу Запада, докато Пригожин не загина в мистериозна самолетна катастрофа преди около година.

 

Сред темите са такива като мобилизацията, загубите на бойното поле, ограничаване на свободата на словото по време на военно положение, намаляване на военната помощ, корупция и контраофанзива.

 

Порошенко и Зеленски
Порошенко и Зеленски Източник: ЕПА

Трудните отношения между президента Володимир Зеленски и неговия предшественик Петро Порошенко, кмета на Киев Виталий Кличко, както и бившия главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни също се използват за разцепление на обществото.

 

По-специално, разследващите журналисти разкриха какъв е процесът на създаване на фейк с документ, уж от украинското министерство на отбраната: заповед до началниците на части и ведомства на въоръжените сили на Украйна да не потвърждават "информация за присъствието на военнопленници за размяна на борда" на Ил-76, който се разби в Белгородска област на Русия през януари 2024 г. Целта на този фейк, според придружаващите документи, е да обвини украинското военно ръководство в цензура и укриване на истината за бедствието.

 

Руски военно-транспортен самолет Ил-76 се разби в района на Белгород. Загинали са 63 души
Руски военно-транспортен самолет Ил-76 се разби в района на Белгород. Загинали са 63 души Източник: Скрийншот/ Telegram

Също така в "регистъра на фалшификатите и допълнителната реалност", която създават руските специалисти по дезинформация, има фалшифициране на заповедта на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски за приравняване на предаването в плен на украински военнослужещи с държавна измяна. Целта на този фейк, както се посочва в описанието на задачата на руската агенция, е "дискредитиране на военно-политическото ръководство на Украйна и деморализиране на въоръжените сили на Украйна".

 

Според изтеклите документи политическите стратези на Гамбашидзе стоят както за стартирането, така и за популяризирането на "политическото движение" на прокремълския политик Виктор Медведчук - "Другата Украйна". Виктор Медведчук, бивш председател на политическия съвет на забранената в Украйна партия "Опозиционна платформа за живот", обвинен в държавна измяна, обяви създаването на това "движение" през януари 2023 г.

 

Виктор Медведчук
Виктор Медведчук Източник: Instagram

Те предлагат да се позиционира Медведчук като "последователен борец за мирното бъдеще на Украйна", който "говори за предимствата на започването на мирен диалог като алтернатива на евентуална ядрена война" и предава тезите, че "Украйна трябва да спре да бъде използвана като полигон за изпитване на западни оръжия".

 

Руските дезиформатори внимателно записват дейността на своите ботове, които оставят коментари под съобщенията на украинските държавни агенции, правоприлагащите органи, политици и украински медии. Според документа "Статистика на работата на Център С", описващ дейността от януари до април 2024 г., екипът е публикувал почти 34 милиона коментара.

 

Според документи изтекли от новата руска "фабрика за тролове", членовете на екипа създават и възпроизвеждат изфабрикувани видеоклипове срещу Украйна, стилизирани като материали на западните медии в социалните мрежи. Освен това те се занимават със създаването на мемета, едно от тях с изображение на Володимир Зеленски е разпространен в социалната мрежа X от Илон Мъск.

 

Илон Мъск
Илон Мъск Източник: Shutterstock

Също така, според документи, получени от журналистите, руските дезинформационни експерти са се опитали да повлияят на парламентарните избори за ЕС, които се проведоха през юни 2024 г. Те трябваше да помогнат на крайнодесните сили, които трябваше да насърчават и разпространяват проруски наративи.

Още от "Разкрития"

"Ядрена бомба ли избухна в Русия"? Не, украинците унищожиха огромно количество ракети "Искандер", "Точка-У" и северокоре

Паниката сред местните рашисти е огромна. Вследствие на гигантските взривове службите за наблюдение регистрираха земетресение с магнитуд 2,8 в Торопец

Прочетете повече прочетете повече

Пет тактики за дезинформация, които Русия използва, за да се опита да повлияе на изборите в САЩ

Изследванията потвърждават, че хората са по-склонни да вярват на твърдения, които са чували отново и отново, независимо дали тези твърдения са верни или н

Прочетете повече прочетете повече

"Ню Йорк Таймс": Байдън вероятно ще даде благословия за удари на далекобойни западни оръжия по руския тил

Изданието припомня първите месеци на войната, когато военната помощ от САЩ се сблъска с нежеланието на Байдън да предостави на Украйна артилерия HIMARS, след това танкове M1 Abrams, изтребители F-16 и системи ATACMS

Прочетете повече прочетете повече

Ще падат ли освен дронове и украински ракети върху Москва - какви са фактите за ракетната програма на Киев

На пресконференция в Киев в края на август украинският президент Владимир Зеленски обяви успешното изпитание на първата местна балистична ракета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени