Сред обявените от Скопие за персона нон грата руски дипломати е и Васиан Змеев, управляващ руското подворие в София

В угода на Москва нашият Св. Синод призна сръбския Томос, даден на Македонската църква, независимо, че е неканоничен и е против интересите на вярващите

Архим. Васиан Змеев и Българския патриарх Неофит
Архим. Васиан Змеев и Българския патриарх Неофит Източник: Свети Синод на БПЦ

Сред изгонените от Северна Македония вчера руски дипломати е и висш духовник на Московската патриаршия, който от няколко години живее и работи в София. Става дума за  Васиан Змеев, който управлява руското подворие в българската столица, но от края на ноември миналата година е определен неофициално от патриарх Кирил да отговаря и за Македонската църква, обсебена от владици свързани с комунизма, титовизма и югославските специални служби. Това съобщи сайтът Двери.

 

 Освен И. Хропячков, А. Рождественски, както и аташето С. Попов, които са извършили неуместни дипломатически действия,  Вассиан Змеев също е обявен за персона нон грата и му е забранено за влиза повече в Сверна Македония. Четиримата трябва до пет дни да напуснат страната, потвърждава новината и Религия МК.

 

Според македонски източници през последната година Васиан от София се опитва да плете мрежа от верни духовници, които да преориентират Македонската църква категорично към Москва и Белград и да спрат настъплението на Цариградската патриаршия. Вассиан работи в тясно сътрудничество с Куманово-осоговския митрополит Григорий, който открито  налага руско влияние в македонската църква.

 

Змеев е чест гост в епархията му, в която се черкува руският посланик в Скопие Сергей Бездникин, а наскоро сръбският патриарх Профирий уважи Куманово-осоговската епархия и служи лично с владиката Григорий, без да е имало покана от главата на Македонската църква архиеписокоп Стефан. Григорий отдавна демонстрира, че е верен на Кремъл, а московският патриарх Кирил поздравява за празници македонците чрез любимеца си Григорий. Изгонването на Васиан от Северна Македония поставя в доста лоша светлина и България и Българската православна църква.

 

Васиан Змеев (вторият отляво надясно)
Васиан Змеев (вторият отляво надясно) Източник: Двери

В угода на Москва нашият Св. Синод призна сръбския Томос, даден на Македонската църква, независимо, че е неканоничен и е против интересите на вярващите. Голямата част от духовниците и епархиите в западната ни съседка са ориентирани към Вселенската патриаршия и очакват Вартоломей да издаде най-после Томос за признаване на независима Македонска църква.

 

Именно заради това е и цялата хибридна операция, която руснаците разиграват под погледите на спяща София -  да спрат влиянието на Вартоломей и да преориентират макенодците към Москва и Белград. Скандалният Васиан Змеев бе главно действащо лице при визитата в София миналата зима на руския митрополит Антоний, който е вторият човек след Кирил Гундяев в РПЦ.

 

Заедно бяха приети и от представящия се за цар Симеон Сакскобурготски. Змеев е под пряк контрол от Елеонора Митрофанова, посланик на Русия у нас, твърдят духовници, но никой няма съмнения, че той изпълнява реално задачи на руските подривни служби. След този скандал с изгонените от Северна Македония руснаци, България отново лъсва в неприятна светлина, позволяваща на руски духовник от нейна територия да работи срещу държавните интереси на съседна страна.

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени