Срив на руската космическа програма: Ръководителят на "Роскосмос" се оплака от загубата на всички западни партньори

САЩ са увеличили броя на изстрелванията с 3,8 пъти, до 108 миналата година. Китай изпревари Русия повече от три пъти - миналата година е извършил 63 изстрелвания

Юрий Борисов, шеф на "Роскосмос"
Юрий Борисов, шеф на "Роскосмос" Източник: Energypolicy

Държавният план за космически полети през 2023 г. не можа да бъде изпълнен, заяви днес ръководителят на "Роскосмос" Юрий Борисов.

 

По думите му през годината държавната космическа корпорация е извършила 19 изстрелвания, което е с 3 по-малко, отколкото през първата година на войната. В сравнение с предвоенната 2021 г. броят на изстрелванията е намалял с една четвърт, или 6 единици, и ако се сравни с началото на 2000-те години, той е намалял почти наполовина.

 

Сегашните резултати на Роскосмос станаха най-лошите в съвременната история на Русия: държавната корпорация е направила по-малко изстрелвания само веднъж - през 2020 г., на фона на пандемията от коронавирус. По това време броят им спадна до 16.

 

Според Борисов, провалът на космическата програма за 2023 г. е резултат от проблеми в Научноизследователския институт за прецизни инструменти (НИИ ТП), дъщерно дружество на "Руски космически системи" АД, което е под санкциите на САЩ от есента на 2022 г.

 

Санкциите за войната в Украйна лишиха "Роскосмос" от основните й чуждестранни клиенти и партньори. Преди това около 70% от външните договори на държавната корпорация бяха изградени с европейски страни и САЩ, а днес това на практика е сведено до нула, оплака се Борисов, цитиран от "Комерсант".

 

Той добави, че последният съвместен проект на "Роскосмос" и западните страни е свързан с Международната космическа станция (МКС). Според Борисов, сега се водят преговори с НАСА за продължаване на сътрудничеството.

 

Преди четвърт век Русия заемаше водеща позиция в изстрелванията в орбита: "Роскосмос" извърши повече от 30 изстрелвания годишно, в сравнение с 28 за САЩ, 12 за Европа и 5 за Китай (по данни от 2000 г.).

 

Но оттогава САЩ са увеличили броя на изстрелванията с 3,8 пъти, до 108 миналата година. Китай изпревари Русия повече от три пъти: миналата година е извършил 63 изстрелвания, което е увеличение с повече от 13 пъти през последните 24 години.

 

Четири поредни години Роскосмос работи на загуба: държавната корпорация загуби около 90 милиарда рубли за 2020-22 година. Според Борисов през 2024 г. задачата е да се изравнят и да се извършат поне 40 изстрелвания.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени