Срив на руската космическа програма: Ръководителят на "Роскосмос" се оплака от загубата на всички западни партньори

САЩ са увеличили броя на изстрелванията с 3,8 пъти, до 108 миналата година. Китай изпревари Русия повече от три пъти - миналата година е извършил 63 изстрелвания

Юрий Борисов, шеф на "Роскосмос"
Юрий Борисов, шеф на "Роскосмос" Източник: Energypolicy

Държавният план за космически полети през 2023 г. не можа да бъде изпълнен, заяви днес ръководителят на "Роскосмос" Юрий Борисов.

 

По думите му през годината държавната космическа корпорация е извършила 19 изстрелвания, което е с 3 по-малко, отколкото през първата година на войната. В сравнение с предвоенната 2021 г. броят на изстрелванията е намалял с една четвърт, или 6 единици, и ако се сравни с началото на 2000-те години, той е намалял почти наполовина.

 

Сегашните резултати на Роскосмос станаха най-лошите в съвременната история на Русия: държавната корпорация е направила по-малко изстрелвания само веднъж - през 2020 г., на фона на пандемията от коронавирус. По това време броят им спадна до 16.

 

Според Борисов, провалът на космическата програма за 2023 г. е резултат от проблеми в Научноизследователския институт за прецизни инструменти (НИИ ТП), дъщерно дружество на "Руски космически системи" АД, което е под санкциите на САЩ от есента на 2022 г.

 

Санкциите за войната в Украйна лишиха "Роскосмос" от основните й чуждестранни клиенти и партньори. Преди това около 70% от външните договори на държавната корпорация бяха изградени с европейски страни и САЩ, а днес това на практика е сведено до нула, оплака се Борисов, цитиран от "Комерсант".

 

Той добави, че последният съвместен проект на "Роскосмос" и западните страни е свързан с Международната космическа станция (МКС). Според Борисов, сега се водят преговори с НАСА за продължаване на сътрудничеството.

 

Преди четвърт век Русия заемаше водеща позиция в изстрелванията в орбита: "Роскосмос" извърши повече от 30 изстрелвания годишно, в сравнение с 28 за САЩ, 12 за Европа и 5 за Китай (по данни от 2000 г.).

 

Но оттогава САЩ са увеличили броя на изстрелванията с 3,8 пъти, до 108 миналата година. Китай изпревари Русия повече от три пъти: миналата година е извършил 63 изстрелвания, което е увеличение с повече от 13 пъти през последните 24 години.

 

Четири поредни години Роскосмос работи на загуба: държавната корпорация загуби около 90 милиарда рубли за 2020-22 година. Според Борисов през 2024 г. задачата е да се изравнят и да се извършат поне 40 изстрелвания.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Разкрития"

НАТО била в мозъчна смърт ли? Нищо подобно - Германия е изготвила план за разполагане на 800 хил. войници и 200 хил. еди

На срещата на върха на НАТО на 9-11 юли България, Гърция и Румъния подписаха споразумение за създаване на коридор за прехвърляне на войски, който ще свързва Солун и Александруполис с Варна и Констанца

Прочетете повече прочетете повече

Британското министерство на отбраната: Русия е загубила над 70 000 души през последните два месеца от войната

Руската армия губи всеки, когото вербува за участие в агресивната война срещу Украйна, и даже повече - поне така беше през май, когато нахлу в Харковска област

Прочетете повече прочетете повече

Американското разузнаване разкри руски заговор за убийството на шефа на Rheinmetall, най-големият производител на оръжие

Стремежът на членовете на НАТО да засилят споделянето на разузнавателна информация за саботажната кампания на Русия беше основна тема на обсъждане сред служителите на НАТО, събрали се във Вашингтон

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени