Търгувайки с врага: В северокорейската балистична ракета, с която Русия удари Харков през януари, 75% от откритите компоненти са от САЩ

Това разкри изследователска организация Conflict Armament Research (CAR)

Детайли от северокорейската ракета
Детайли от северокорейската ракета Източник: X (бивш Twitter)

Британската изследователска организация Conflict Armament Research (CAR) откри 290 компонента чуждестранно производство в балистичната ракета, с която страната агресор Русия атакува Харков на 2 януари. Това се казва в доклад на организацията, публикуван в в социалната мрежа X (бивш Twitter).

 

Отбелязва се, че откритите детайли могат да бъдат свързани с 26 компании със седалище в САЩ, Германия, Китай, Япония, Холандия, Швейцария, Сингапур и Тайван. Най-много, 75% от компонентите на ракетата, са разработени от компании, регистрирани в САЩ, подчертаха от CAR.

 

 

Освен това в доклада се посочва, че половината от документираните компоненти на балистични ракети имат идентифицируеми кодове за дата, а повече от 75% от тези кодове посочват производството им в периода 2021-2023 г.

 

Въз основа на тези дати на производство севернокорейската ракета, обстрелвала Харков, не би могла да бъде сглобена преди март 2023 г., информира CAR в соцалната мрежа X.

 

 

"Резултатите от проучването на CAR показват, че Северна Корея е разработила стабилна мрежа за покупки, способна да заобиколи, без да се разкрива, режимите на санкции, които са в сила от близо две десетилетия", се казва в съобщението.

 

"Те също така показват, че въпреки дългогодишните международни санкции, КНДР може да е прехвърлила тези оръжия на Руската федерация след началото на пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г.".

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени