Татяна Дончева – опасни връзки със задкулисието (Част втора)

Дончева има особен афинитет да е адвокат основно на проблемни хора, които българите отдавна са определили като главните виновници за техния хал и провален преход

Татяна Дончева
Татяна Дончева Източник: Zonanews

Антон Тодоров

Татяна Дончева често е представяна като някакъв правен корифей и борец срещу задкулисието. Едва ли има нещо по-невярно от това твърдение на тази грешна земя. Колко е правен корифей видяхте в част първа на този анализ. Когато се прочетат мотивите на тогавашния главен прокурор Татарчев и на ВСС за отстраняването й от Софийска градска прокуратура, само демонстративно необективен и обременен човек може да продължи да повтаря лакърдията за Дончева като "правен корифей". Второто разпространено твърдение, което няколко глупави мисирки спрягат, е това за Дончева като "борец срещу задкулисието"! Тук вече се смеят и кокошките на село, което си е знаково – когато кокошките започнат да се смеят на мисирките, работата е отървана напълно. Но, за съжаление, това е нивото в част от т.н. мейнстрийм медии в страната ни – пълни са с празноглавки и празноглавци, на които ако им боядисаш вратите на къщите, няма да могат да се приберат у дома. 


Нека видим какво показват фактите и документите относно "борбата на Дончева със задкулисието". Дали има някакви основания подобно твърдение или по-вярно е да се каже, че самата Дончева е продукт на задкулисието? Писал съм и съм говорил многократно, че това, което наричаме с благия термин "задкулисие", е в същността си производно на някогашната комунистическа номенклатура и нейните репресивни тайни служби. "Задкулисието" е онази мрачна част от посткомунистическа България, която дирижираше разграбването на национални ресурси, източването на банки и предприятия, фалирането и изкупуването на безценица на милиардни активи, подготовката и провеждането на част от приватизацията като своеобразна криминална икономическа революция, кадруването в т.н. политически елити и поставянето на хора, зависими от някогашните служби на ключови, "диспечерски" позиции. При такава постановка на казуса, Татяна Дончева няма никакъв шанс да изпълни понятието "борец със задкулисието". Тя е по-скоро продукт на това задкулисие, негов скрит коз, защото от близо три десетилетия тя е негов верен страж и активист.

 

Иван Чобанов на сгляда с агент Гоце, 15 март 2002 г.
Иван Чобанов на сгляда с агент "Гоце", 15 март 2002 г., малко преди да бъде назначен за шеф на Национална служба "Сигурност"

На 27 ноември 2001 г. колегата й комунистически прокурор Атанас Атанасов подава оставка от позицията директор на Национална служба "Сигурност". В средата на февруари 2002 г. тогавашният вътрешен министър Георги Петканов внася предложение в МС полк. Иван Чобанов да бъде назначен за шеф на НСС на мястото на Атанасов и повишен в чин генерал. Одобрен е от агент "Гоце" (прясно избраният президент Първанов). Иван Чобанов е бивш кадрови служител на Държавна сигурност. Роден е на 06.02.1951 г. в Ямбол. Започва да учи във ВМЕИ, но скоро се прехвърля в СУ и завършва "социология". Баща му Димитър Чобанов е бил милиционер в ОУ на МВР-Ямбол, уволнен за "морална неустойчивост" през 1961 г., но през 1966 г. е върнат и се пенсионира като подполковник. В края на 70-те работи като платен партиен секретар на Междуградска автогара при ДАП-Ямбол. Майката е волнонаемна служителка в поделение 26 600-Ямбол.

 

Иван Чобанов като кадрови служител на Държавна сигурност
Иван Чобанов като кадрови служител на Държавна сигурност

Иван Чобанов като студент от 1973 г. до 1975 г. е работил като нещатен сътрудник в Центъра за нови стоки и мода (ЦНСМ) на ул. "Леге" № 4, откъдето е изпращан в служебни командировки в чужбина и понякога ползван като манекен. От февруари 1979 г. е служител в отдел II-ДС (външно наблюдение), където се задържа две години и през 1981 г. е преназначен към ВСШ "Г. Димитров". Татяна Дончева е особено близка с Иван Чобанов, с когото се запознава покрай общи ДС приятели. Изобщо, ДС връзката е като червена нишка в кариерата и развитието на Дончева – наблюдавайте внимателно какво следва в нейното развитие през годините и какви хора са покрай нея и ще видите, че това е запазената й марка. 

 

Директорът на Национална служба Сигурност Иван Чобанов, бивш кадрови служител на ДС и Татяна Дончева
Директорът на Национална служба "Сигурност"  през 2002-2007 гг. Иван Чобанов, бивш кадрови служител на ДС и особено близката с него Татяна Дончева

През 2002 г. настъпват неблагоприятни за Дончева времена, защото БСП има нов лидер – Сергей Станишев, който автоматично я изважда от Бюрото на БСП. Оттогава тя го критикува за всичко и пред всички.  Диалектика! Той нея – също. Станишев няма нищо против да набута Дончева като кандидат-кмет на БСП в София на извънредните избори 2005 г., където тя е размазана от Бойко Борисов. По това време се запознава с Мая Манолова, която от 2005 г. е неотменен атрибут в ПГ на БСП.

 

 

 

Мая Манолова като вносител на поправката Ванко 1
Мая Манолова като вносител на поправката Ванко 1`
Мая Манолова като вносител на поправката "Ванко 1"


Мая Манолова скоростно се заема с поправката "Ванко 1", която е внесена в НС с нейния подпис, както и с подписите на Надка Балева от БСП, Христо Бисеров от ДПС и Яни Янев от НДСВ. Татяна Дончева, макар че формално не се е подписала като вносител, е един от най-кресливите и настоятелни поддръжници на тази скандална поправка, която председателят на 40-то НС Георги Пирински коментира така:
"Аз бих казал, че най-непростимият пропуск беше поправката на този член 155 от НК. Цялата серия от действия и бездействия около този акт слагат едно много сериозно петно върху работата на парламента за цялата година".

 

Татяна Дончева и Тодор Баръмов
Татяна Дончева и Тодор Баръмов
Решението на Комисията по досиетата за щатния от ДС Тодор Баръмов
Решението на Комисията по досиетата за щатния от ДС Тодор Баръмов

През 2009 г. заради разногласията си със Станишев и групировката около него остава извън листите на БСП и за пръв път от 12 г. не е в парламента. Година по-късно създава своя партия, наречена "Движение 21", в която също има доста хора със зависимости към Държавна сигурност. В Първомай например, председател на "Движение 21" е бившият кадрови служител на ДС Тодор Баръмов, който в края на октомври 1988 г. е изпратен на 3-месечен курс във Висшата специална школа на КГБ за ръководни кадри! Иначе, Дончева преуспява в това да боботи каква титанична битка водела с ДС. Поредно доказателство за нейната неизтребима двуличност, която е допълнение към особения й афинитет да е адвокат основно на проблемни хора, които българите отдавна са определили като главните виновници за техния хал и провален преход. Татяна Дончева е винаги плътно до тези проблемни хора като техен адвокат – Баневи, Гриша Ганчев и т.н.

 

Татяна Дончева брани Гриша Ганчев от репортерка на несъществуващия вече Канал 3
Татяна Дончева брани Гриша Ганчев от репортерка на несъществуващия вече "Канал 3"

Същият Гриша Ганчев ще я заведе при Станишев през 2013 г., за да се опита да я наложи за директор на ДАНС. Станишев, разбира се, категорично отхвърля това предложение, вкл. и заради това, че вече е решил там да бъде пласиран Делян Пеевски. Това допълнително ще всели омраза и към двамата – Станишев и Пеевски - в злопаметната Дончева. Интересен момент е,че днешната й политическа спътница Мая Манолова малко след това (септември 2013 г.) това време ще каже, че тя е предложила Делян Пеевски за шеф на ДАНС и ще отстоява това с характерната си инатливост. Което не й попречи 6-7 години по-късно да се появи под име ново и вънкашност стара и да се коалира с протестърите, който открай време бяха против Пеевски. Чудовищна подмяна е това! 

 

Филипиките на Татяна Дончева срещу библиотекарско-сарайския кръг
Филипиките на Татяна Дончева срещу библиотекарско-сарайския кръг

Още един пример за нейното отвратително двуличие. Ако прегледате десет интервюта с Татяна Дончева, в поне половината тя "громи" т.н. библиотекарско-сарайски кръг. Под този ефемизъм се подразбира Библиотекарския институт на Стоян Денчев, който е нарочен от Дончева и нейния комунистически сподвижник Атанас Атанасов за цитаделата на злото. Дотук добре. Но ето, че през есента на 2016 г., когато в България се провеждат президентски избори, Татяна Дончева цъфва като кандидат в тандем с лицето Минчо Спасов – бивш депутат от НДСВ и преподавател...в Библиотекарския институт!!! Да, да, в същия онзи толкова омразен библиотекарско-сарайски кръг. Това какво е – двуличие, мерзост, наглост, безсрамие, или всичко изброено, умножено по две! 

 

Татяна Дончева и Минчо Спасов - кандидат-президентска двойка
Татяна Дончева и Минчо Спасов - кандидат-президентска двойка
Минчо Спасов, преподавател в Библиотекарския
Минчо Спасов, преподавател в Библиотекарския институт

Това двуличие на Татяна Дончева е нейна основна запазена марка. Още един пример – в края на февруари 2015 г. "Движение 21" провежда своя първи конгрес. Специален гост, лично поканен от Дончева, е министър-председателят Бойко Борисов, три месеца преди това сформирал коалиционното правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок. Ето, имам снимки, запазили това събитие. Няколко години преди това Татяна Дончева ще громи Борисов, че бил "мутра от СИК". След това ще се прегръща и целува с него, а от известно време пак го громи – със същите обвинения.

 

 

Татяна Дончева посреща Бойко Борисов на конгреса на Д-21 на 22.02.2015
Татяна Дончева посреща с целувки Бойко Борисов на конгреса на Д-21 на 22.02.2015
Татяна Дончева посреща с целувки Бойко Борисов на конгреса на Д-21 на 22.02.2015


Пореден пример за главозамайващите претъркулвания на Татяна Дончева представляваше коалицията й с АБВ за парламентарните избори 2017 г. Със същото АБВ, на същия агент "Гоце" и на Румен Петков, който люто я беше нападнал за "тишината в спалнята й", която раждала безумия! Прощавайте, аз на такъв човек, за когото баба ми казваше, че не му "сече брадвата" на едно място, не бих поверил да е портиер във входа на блока. Част от българите със свободния си глас я направиха зам.-председател на 45-то НС. Това е дъно! Потрес! Същият потрес, какъвто предизвиква и едно от последните й арогантни и саморазобличителни заявления, казано в предаването "Панорама":
"Комисията на Мая Манолова по ревизията, разбира се, че е направена с предизборни цели!". Тук само се мълчи. И се мисли – как този елемент да бъде безапелационно разкаран от НС на предстоящите предсрочни избори. Заедно с другите "мутри" от свръхестествената им коалиция!

 

 

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени