Тайна мрежа от командоси и оперативни служители на ЦРУ помага на Украйна срещу Русия

Западните командоси не воюват на предна линия, а се занимават с консултиране на украинските щабове

Централно разузнавателно управление (ЦРУ)
Централно разузнавателно управление (ЦРУ) Източник: Zonanews

На петия месец от началото на пълномащабното руско нашествие в Украйна, силите за специални операции на САЩ провеждат в Украйна секретна операция. Това съобщи в. "Ню Йорк Таймс" като се позовава на американски и европейски служители.

 

Докато руските войски продължават с мащабна кампания за превземане на Източна Украйна, способността на Киев да устои на настъплението зависи повече от всякога от помощта на САЩ и техните съюзници - включително от скрита мрежа от командоси и шпиони, които бързат да осигурят оръжия, разузнаване и обучение.

 

Голяма част от тази дейност се извършва на територията на други държави - например в бази в Германия, Франция и Великобритания. Европейското командване на Пентагона е създало система от оперативни и разузнавателни координационни групи. Западните командоси не воюват на предна линия, а се занимават с консултиране на украинските щабове в различни части на страната или дистанционно - чрез криптирана връзка.

 

Част от служителите на ЦРУ продължават да действат тайно в страната, най-вече в столицата Киев, насочвайки голяма част от огромното количество разузнавателна информация, която САЩ споделят с украинските сили, според настоящи и бивши служители.

 

В същото време няколко десетки командоси от други страни от НАТО, включително Великобритания, Франция, Канада и Литва, също работят в Украйна. Съединените щати изтеглиха собствените си 150 военни инструктори преди началото на войната през февруари, но командосите от тези съюзници или останаха, или оттогава влизат и излизат от страната, обучавайки и съветвайки украинските войски и осигурявайки на място канал за оръжия и друга помощ, твърдят трима американски служители.

Още от "Разкрития"

Откраднал ли е Ахмед Доган 30 милиона лв. от ББР? В схемата с кредита на Гайтански става дума за най-елементарна кражба

На 31.03.2021г. "Кристална вода" АД погасява задължението на "ТЕЦ Варна" АД към ББР в размер на 26.7 млн. лева. Към онзи момент Ахмед Доган е мажоритарен собственик 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени