Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането на "Балкански поток"

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова Източник: Zonanews

Народният представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова (и бивш министър на енергетиката в правителството "Борисов 3" ) заяви, че документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането на "Балкански поток" през България, която тя е подписала.

 

"Аз съм се подписала под паметна бележка от два листа, "Българските елфи" не знам какво показват, показват документи, които нямат нищо общо с това, което аз съм подписала - 2 странички, в които са описани действията които да установят възможно ли е да се реализира проектът "Балкански поток", такива пътни карти са подписали наши колеги от Гърция, Австрия", каза Петкова в интервю за БНТ.

 

Петкова каза, че изборът на строител на газопровода е бил по възможно най-откритата и прозрачна процедура, която дава възможност за участие на широк кръг изпълнители. "Поръчката е на голяма стойност и искахме всяка буква и точка на закона да бъде спазена, каза Петкова по повод документите, които сочат руски интереси в саудитския консорциум "Аркад", избран за строител.


Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Владимир Путин да нападне Киев.

 

"Несериозно е да се развива тази тема. По "Балкански поток" преминават пренебрежимо малки количества - 15.7 млрд. куб. м. Ние предимно транзитирахме за Турция, Северна Македония и Гърция - общо по 17.4 млрд. куб. м, главно за Турция. С построяването на "Турски поток" щяхме да загубим 14 млрд. куб. м.", пресметна Петкова и увери, че целта е била да се запази тежестта на България на газоразпределителната карта.

Още от "Разкрития"

Бившият началник на Генералния щаб на Молдова е бил информатор на ГРУ

Не е известно със сигурност кога Горган започва работа като информатор. Източникът на The Insider във военното разузнаване предполага, че дори може да е от 2004 г., когато Горган е служил в мисията на НАТО

Прочетете повече прочетете повече

НАТО разработва "сухопътни коридори", вкл. през България, за американските войски в случай на война с Русия

Според съществуващите планове американските войски трябва да дебаркират в пристанищата и да се отправят по суша към източните флангове на НАТО

Прочетете повече прочетете повече

Руското разузнаване стои зад акцията с фалшивите ковчези пред Айфеловата кула, в която е замесен и българин

Както отбелязва Le Monde, показанията на задържаните и съдържанието на телефона на един от тях сочат, че акцията с ковчезите е била координирана от 34-годишния български гражданин Георги Ф.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени