The Economist: Кремъл вербува руската мафия, за да финансира руските шпиони зад граница

Руската терористична власт използва руската мафия в чужбина и за заобикаляне на санкциите

Руска мафия
Руска мафия Източник: Yandex

Санкциите, които откъснаха Русия от световната финансова система и модерните технологии, принудиха Москва да се обърне за пари към руската мафия в чужбина. Това разкрива в свое разследване The Economist.

 

Марк Галеоти, експерт по международната престъпност и разузнавателните служби, заяви пред изданието, че Кремъл е наредил на представители на руската организирана престъпност да финансират дейността на руските шпиони зад граница. За да направят това, те трябва да прехвърлят част от приходите си в "черни сметки".

 

Според експерта, вербуването на руски мафиоти от властта в Кремъл има за цел и заобикаляне на санкциите. Те трябва да организират доставката на полупроводници, които са необходими на на руския ВПК.

 

Руски шпиони
Руски шпиони Източник: Zonanews

Санкциите, наложени срещу РФ, нанесоха сериозни щети на руската шпионска мрежа в чужбина. За да компенсира загубите, Кремъл засили кибершпионажа и изпрати нови шпиони на Запад под прикритието на бежанци, но това не може напълно да замени старите агенти.

 

Изданието припомня, че през есента на миналата година синът на губернатора на Красноярската територия Артьом Ус е бил задържан в Милано. Според обвиненията, предявени му от САЩ, той и други руснаци са купили американска електроника за изтребители, ракетни системи, радари, сателити и други военни разработки чрез куха компания.

 

Стоките са доставени в Германия, а след това са изпратени в Русия до крайни потребители, сред които са санкционираните "Радиоавтоматика", "Радиоекспорт" и "Абтроникс". По-късно тези компоненти бяха открити в руска военна техника, унищожена или завладяна на бойното поле в Украйна.

 

Според Economist, с помощта на подобни схеми от април до ноември 2022 г. обемът на вноса на полупроводници, забранен със санкции в Русия, е достигнал 2,6 милиарда долара.

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени