The Economist: Руските шпиони по света са по-силни от всякога

Изданието отбелязва, че руските разузнавателни служби може да се занимават с подготовката на война между Русия и НАТО

Руски шпионаж
Руски шпионаж Източник: Центр Досье

Благодарение на смяната на ръководителя на "комитетите със специално влияние" Руската федерация успя да реабилитира разузнаването си на световната сцена, пише The Economist.

 

Журналистите отбелязват няколко забележителни провала на руските шпиони. По-специално, неуспешният опит за убийство на руския опозиционен лидер Алексей Навални с отровата "Новичок", подценяването на въоръжените сили на Украйна в навечерието на пълномащабното нахлуване в Украйна и невъзможността да се спре миналогодишният бунт на лидера на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин.

 

"Русия осъзна, че се нуждае от по-честни доклади от своите агенти. Москва назначи Сергей Кириенко,  първи заместник-ръководител на Администрацията на президента на Русия, да оглави "комитетите със специално влияние". Шпионите координират операциите срещу Запада и след това измерват ефекта от тях.

 

Тази промяна доведе до това, че руското разузнаване стана много по-ефективно. По-специално в публикацията се отбелязва влиянието на компаниите на територията на западните държави по отношение на отпускането на помощ за Украйна.

 

"През януари германски експерти публикуваха информация за ботове, които в продължение на един месец са разпространявали ежедневно стотици хиляди съобщения на немски език в мрежата X с 50 000 акаунта. На 12 февруари Франция разкри голяма мрежа от руски уебсайтове, които са разпространявали дезинформация във Франция, Германия и Полша", припомня изданието.

 

Руски кибератаки
Руски кибератаки Източник: Zonanews

Журналистите отбелязаха подобряването на качеството на работата на други руски специални служби. Сега ФСБ, СВР и ГРУ в частност вербуват руснаци, заминали за Европа. Отбелязва се, че тези хора представляват особено голяма опасност за Германия, защото броят на руските бежанци там се е увеличил значително след санкциите на балтийските страни.

 

Освен това изданието отбелязва, че руските разузнавателни служби може да се занимават с подготовката на война между Русия и НАТО. Сред подходите, освен кражба на класифицирана информация, може да е и опит за влошаване на отношенията между ЕС и САЩ, подкопаване на помощта за Украйна и провокиране на конфликти между членовете на Алианса.

 

Страните от НАТО все по-често започват да говорят за пряк конфликт с Русия. Например генералният секретар на Алианса Столтенберг наскоро заяви, че НАТО трябва да се подготви за евентуална десетгодишна конфронтация с Русия, тъй като нейната агресия може да се разпространи и в други държави.

 

Все по-често страните от НАТО започнаха да говорят за пряк конфликт с Руската федерация. Например, генералният секретар на НАТО Столтенберг наскоро заяви, че НАТО трябва да се подготви за евентуална десетгодишна конфронтация с Русия, тъй като агресията й може да се разпространи и в други страни.

 

По-рано журналисти от "Билд", позовавайки се на секретни материали на Бундесвера, писаха и за възможна война между НАТО и Руската федерация. По-специално, беше казано, че военните действия "неизбежно" ще започнат през 2025 година.

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени