Треторазряден чиновник от Министерството на културата се опитва да спре демонтажа на МОЧА с активно мероприятие под натиска на проруски службаши на Радев

По-рано днес министър-председателят акад. Николай Денков коментира темата: "Това нито е военен паметник, нито паметник на културата. По това отношение не подлежи на регулация като такъв"

Министерство на културата
Министерство на културата Източник: Zonanews

Иван Генов, главен инспектор в Министерството на културата, е подписал разпореждане на 14.12.2023 г. да се спре демонтажът на МОЧА, се разбра от изтекло в медии-пощенски кутии на БСП и Възраждани и разпространено, след това  от БСП писмо. Според служители на ведомството обаче той е действал под натиск на бивши проруски чиновници от времето на служебния кабинет. Твърдението, че културното ведомство иска да спре демонтажа, дойде от страна на БСП.

 

Демонтаж на МОЧА (Паметника на съветската армия)
Демонтаж на МОЧА (Паметника на съветската армия) Източник: Zonanews

"Още на 14 декември от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" (ГД ИОКН) към Министерство на културата са разпоредили незабавно да бъдат спрени всички дейности по демонтаж на Паметника на Съветската армия", съобщи Иван Таков, председател на БСП - София и на групата на социалистите в СОС.

 

По-рано днес министър-председателят акад. Николай Денков коментира темата: "Това нито е военен паметник, нито паметник на културата. По това отношение не подлежи на регулация като такъв. Има някакъв документ, в който се описва, че Министерството на културата трябва да се разпореди. Дали това е така, очакваме информация от столичните власти утре", каза той в ефира на NOVA.

 

Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

В разпореждането на Генов, за което министърът на културата не дава индикация, че е знаел, се твърди, че процесът по демонтаж на опасния за хората паметник е трябвало да бъде съгласуван със съвет по изобразителни изкуства към министерството. Същият този съвет обаче се събра в петък и по време на живото му излъчване в интернет стана ясно, че няма причина демонтажът да се съгласува.

 

Същото посочи и премиерът днес, като като, че утре се очаква още информация от областния управител на София. Протоколът от заседанието също се очаква в понеделник. Хора в министерството коментират, че мотивите зад този опит да се спре разглобяването на паметника, са свързани с натиск от проруските кръгове, които доскоро се прокрадваха във властта в две служебни правителства.

 

Вяра Тодева
Вяра Тодева Източник: Facebook

Остава да се изясни дали това писмо изобщо е стигнало до областния управител на София Вяра Тодева, която според екипа ѝ е била в командировка в петък. Възможно е писмото да е подготвено, но спряно по трасето заради несъстоятелността му. Коментар от Министерството на културата се очаква също в понеделник.

 

Факт обаче е, че демонтажът на МОЧА не е спирал, а всички документи, които бяха публикувани на сайта на областната управа в петък, показват, че фигурите се свалят напълно законно - за да бъдат по-късно реставрирани и изложени в Музея на социалистическото изкуство. Депутатите в Народното събрание също гледаха документи, като е видимо, че демонтажът не спря - тоест възможно е нищо нередно да не е намерено.

Още от "Разкрития"

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на президента Зеленски, шефа на СБУ Малюк и на ГУРМО Кирил Буданов

Съобщава се, че една от задачите на разузнавателната мрежа е била да търси екзекутори сред военните, близки до сигурността на президента, способни да вземат Зеленски за заложник и след това да го убият

Прочетете повече прочетете повече

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени