Турция е доставила на Русия почти 6 пъти повече попадащи под западните санкции стоки с двойна употреба

Това разкрива Financial Times като се базира на информация от митническата база данни Trade Data Monitor

Турция, Истанбул
Турция, Истанбул Източник: Zonanews

Доставките през Турция на стоки с двойна употреба, които Русия използва за производство на оръжия, са се увеличили рязко тази година. При това турските фирми, купуващи електроника и други компоненти на Запад, често декларират крайни купувачи страни от ОНД, но в действителност те се изнасят директно в Русия. САЩ и ЕС засилват натиска за затваряне на тези вратички за заобикаляне на санкциите, пише The Moscow Times.

 

През първите девет месеца на тази година Турция, съдейки по митническите декларации, е изпратила стоки с двойна употреба на стойност $158 милиона в Русия и пет страни от ОНД, които се считат за посредници в подобни сделки. Това е 3 пъти повече, отколкото през аналогичния период на миналата година и 5,6 пъти повече от обемите в периода 2015-2021 г., когато тези доставки възлизат само на $28 милиона. Това разкрива Financial Times като се базира на информация от митническата база данни Trade Data Monitor.

 

Става дума за 45 стоки, които САЩ са включили в санкционен списък с "висок приоритет": това са граждански продукти, използвани в производството на оръжия, включително микрочипове, комуникационно оборудване и т.н. САЩ, Европейският съюз, Обединеното кралство и Япония наложиха забрана за износ на такива стоки за Русия, която ги използва в крилати ракети, дронове, хеликоптери и др.

 

В същото време вносът на Турция на тези стоки от страните от Г-7 се е увеличил с повече от 60% през 2023 г. в сравнение със средната годишна стойност за 2015-2021 г. и възлиза на почти $500 милиона.

 

Фирми от Турция и ОАЕ често работят като посредници за транспортиране на продукти, необходими на руския военно-промишлен комплекс, като Анкара е особено активна в закупуването на стоки в Европа, заяви европейски служител по санкциите пред FT. 

 

Официалните данни показват, че според митническите декларации доставките от Турция за Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан са се увеличили значително през тази година, но митническите служби на тези страни не отчитат реалния внос на такова количество санкционирани продукти. Например турските данни говорят за доставки за Казахстан за $66 милиона, а казахстанските данни са за $6,1 милиона, или 10 пъти по-малко.

 

"Ясно е, че тези стоки отиват в Русия", казва Елина Рибакова, старши сътрудник в Института за международна икономика "Питърсън" и вицепрезидент по външната политика в Киевското училище по икономика.

 

В тази ситуация въпросът за наблюдение на спазването на санкциите става особено остър. Брайън Нелсън, заместник-министърът на финансите на САЩ по въпросите на финансовото разузнаване, ще посети през седмицата Турция за втори път тази година. Той възнамерява да обсъди "усилията за разследване и предотвратяване на търговски и финансови дейности, които допринасят за воденето на война от Русия в Украйна".

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени