"Украинская правда": Хиляди камиони с руска агропродукция влизат в Полша през Беларус (ВИДЕО)

Най-изненадващото е, че търговският оборот между Полша и Русия нараства и данните за търговията са се увеличили в сравнение с 2021 г.

Михайло Ткач
Михайло Ткач Източник: Скрийншот видео кадър

Журналистът от "Украинска правда" Михайло Ткач показа в разследване как хиляди полски камиони с руски селскостопански продукти пътуват през Беларус до Полша и обратно.

 

Ткач се е обадил на полска компания и се е представил като управител на реално съществуваща беларуска компания. Той предложил да закупи руско брашно от рапица с беларуски документи. Управителят на полската компания поискал по e-mail да изпрати условията за доставката.

 

И това се случва въпреки че през септември 2023 г., след протести на фермери, Полша забрани вноса на рапично брашно от Украйна. След това обемът на продуктите, които продължиха да напускат Беларус, непрекъснато се увеличава.

 

"Само три месеца след въвеждането на забрана за украински продукти, поляците са закупили рапично брашно през Беларус за почти 8 милиона долара", заявява Ткач.

 

Близо до контролно-пропускателния пункт Кукурики преброихме стотици камиони, които безпрепятствено влязоха в Полша от Беларус, заявява в разследването Ткач. Съдейки по комуникацията с представители на селскостопанските фирми, първо руските селскостопански продукти отиват в Беларус, където се претоварват в специални центрове на камиони с полска регистрация, а след това камиони се изпращат в Полша на адресите на големи компании.

 

Един от тези центрове в Беларус е терминалът "Колядичи" на Държавното предприятие BTLC в Минск. Според полските източници на "Украинска правда" и данни от отворени и затворени бази данни в Полша има поне три компании, които са най-големите купувачи на селскостопански продукти от Русия: Bromex, Diaspolis и Kampol Krzysztof Łużniak.

 

Полската компания за агропродукция Bromex
Полската компания за агропродукция Bromex Източник: Украинская правда
Полската компания за агропродукция Diaspolis
Полската компания за агропродукция Diaspolis Източник: Украинская правда
Полската компания за агропродукция Kampol Krzysztof Łużniak
Полската компания за агропродукция Kampol Krzysztof Łużniak Източник: Украинская правда

"Тези страни представляват потенциална заплаха за Европа, но въпреки това продължават да търгуват с тях със селскостопански продукти. Ако вземем баланса на търговията със селскостопански продукти между Полша и Русия, най-изненадващото е, че дори този търговски оборот нараства и данните за търговията са се увеличили в сравнение с 2021 г.", подчертава Дмитрий Денков, редактор на "Экономическая правда". 

 

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени