Украински експериментален дрон порази руския ракетоносец "Самум" (ВИДЕО)

Корабът е със сериозни повреди, изтеглен е на буксир при силен наклон

Руският кораб "Самум"
Руският кораб "Самум" Източник: Wikipedia

Руският ракетен кораб "Самум" е получил сериозни повреди, след като е бил атакуван от украински експериментален дрон SeaBaby край Севастопол, предаде Униан. Операцията е проведена от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), съобщи "Интерфакс-Украйна". 

 

"Вчера морски дрон на СБУ организира "гърмежи" на ракетния кораб "Самум" близо до входа на Севастополския залив. "Морското бебче" улучи задната дясна част на рашисткия кораб, като нанесе значителни повреди, корабът загуби ход", коментира източник от СБУ. В резултат на атаката се е наложило руските окупатори да изтеглят "Самум" за ремонт на буксир, "с голямо отклонение на кърмата от хоризонтала и наклон към десния борд".

 

 

"За тази атака СБУ исползва експериментален образец на морски дрон, който може да работи при щорм, като използва високите вълни за прикритие. По време на спецоперацията височината на вълните достигаше 1,5 - 2 м.", допълват източниците на службата.

 

Украинските сили използваха водни дронове SeaBaby за атаки срещу Кримския мост, десантния кораб "Оленегорский горняк" и танкера SIG. Бойната им част тежи 850 килограма. SeaBaby са собствена разработка на СБУ.

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени