Украинското разузнаване: Пълен провал на Русия в опитите за модернизация на стратегическите й ядрени сили

Проведени са поредица от неуспешни изпитания на носители на ядрено оръжие, заявяват от ГУРМО

Междуконтинентална балистична ракета "Ярс"
Междуконтинентална балистична ракета "Ярс" Източник: Telegram

Според украинското разузнаване в края на октомври и началото на ноември Русия е провела неуспешни изпитания на носители на ядрено оръжие - ракети "Ярс" и "Булава".

 

"На 1 ноември 2023 г. държавата агресор Русия проведе неуспешен тест на междуконтиненталната балистична ракета РС-24 "Ярс", която се явява основният наземен компонент на стратегическите ядрени сили на Руската федерация. Изстрелването на ракетата "Ярс" от космодрума Плесецк (Архангелска област) по целта на полигона (Камчатка) е извършено от боен екипаж на 33-а ракетна армия от Ракетните войски със стратегическо предназначение на ВС на РФ.

 

Според Главното управление по разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна (ГУРМО), ракетата "Ярс" е излязла от курса, както и по време на предишните командно-щабни учения на стратегическите ядрени сили на държавата агресор Русия на 25 октомври 2023 година. На 25 октомври 2023 г. тестовото изстрелване на балистичната ракета РСМ-56 "Булава" от подводния ракетен крайцер "Борей" също беше неуспешно, което за пореден път показа нейната ненадеждност", заявяват от ГУРМО.

 

Публикацията на ГУРМО
Публикацията на ГУРМО Източник: Telegram

Главното управление по разузнаването на МО на Украйна твърди, че Москва също има сериозни проблеми със силозно базираната тежка междуконтинентална балистична ракета РС-28 "Сармат" – това е един от ключовите проекти в процеса на модернизация на стратегическите ядрени сили на Руската федерация, обявени от агресора.

 

Ракета Сармат
Ракета Сармат Източник: Warfiles

Ракетата "Сармат" се създава в Русия от 2009 година. Според първоначалните планове на Москва тя трябваше да бъде въведена в експлоатация преди 5 години, през 2018 г., но датата постоянно се отлагаше. В крайна сметка "Сармат" беше пусната в експлоатация едва през септември 2023 г. - след първия и единствен пълноценен тест, проведен през април тази година.

 

"В сравнение с произведената в Украйна МБР РС-20 "Войвод", създадената от нея ракета "Сармат", за да я замени, е лишена от каквито и да било предимства в дизайна, бойната глава или методите за преодоляване на противоракетната отбрана. Всъщност "Сармат" е недовършена, несъвършена, груба ракета", подчертават от ГУРМО.

 

Стратегически ракетоносец Ту-160М
Стратегически ракетоносец Ту-160М Източник: Wikipedia

Главното разузнавателно управление съобщава също, че планираните от Русия доставки на нови стратегически бомбардировачи Ту-160М2 за 2023 г. са отложени за по-късна дата, тъй като руснаците не са успели да възобновят производството на нова версия на двигателите НК-32.

 

"Всички тези проблеми на стратегическите ядрени сили на държавата агресор на Руската федерация са пряка последица от санкционната политика на цивилизования свят срещу Москва заради войната, която тя започна срещу Украйна, както и от неспособността на научните, техническите и индустриалните бази на терористична Русия да произведат необходимите компоненти, които да заменят вносните", заявиха от разузнавателната служба.

Още от "Разкрития"

Британското разузнаване: Москва наема гангстери и крайнодесни екстремисти за извършване на диверсии на Запад

От гледна точка на щетите досега случващото се е незначително, но от гледна точка на тактиката е много сериозно, защото са станали много по-безразсъдни

Прочетете повече прочетете повече

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на президента Зеленски, шефа на СБУ Малюк и на ГУРМО Кирил Буданов

Съобщава се, че една от задачите на разузнавателната мрежа е била да търси екзекутори сред военните, близки до сигурността на президента, способни да вземат Зеленски за заложник и след това да го убият

Прочетете повече прочетете повече

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени