Украинското военно разузнаване е извършило взривяването на руски товарен влак в Рязанска област

Източникът от ГУРМО е заявил, че експлозията ще усложни руската военна логистика в близко бъдеще

Дерайлиралият жп състав в Рязанска област
Дерайлиралият жп състав в Рязанска област Източник: Скрийншот видео кадър

Главното управление по разузнаването към МО на Украйна (ГУРМО) е участвало в поне един от трите удара по руска територия на 10-11 ноември. ISW цитира украинското издание "Суспильне Крым", което се позовава на източници от ГУРМО, че военното разузнаване на Киев е организирало експлозията на жп път в Рязанска област, която е довела до дерайлирането на 19 вагона от товарен влак сутринта на 11 ноември.

 

Източникът от ГУРМО е заявил, че експлозията ще усложни руската военна логистика в близко бъдеще. Московските железници заявиха, че ситуацията не е засегнала пътническите и крайградските влакове и че Руските железници са създали щаб за координиране на евентуалните смущения, причинени от дерайлирането. Руската държавна пропагандна агенция РИА Новости заяви, че дерайлирането се дължи на "намеса на неупълномощени лица".

 

ГУРМО
ГУРМО Източник: Twitter

Главното управление на Министерството на извънредните ситуации за Тамбовска област също така заяви, че през нощта на 11 ноември във фабрика за производство на барут край Котовск е избухнал пожар на площ от 300 кв. м. Очевидци съобщават, че са чули експлозии, преди пожарът да се разгори.

 

Руската редакция на BBC коментира, че това е вторият подобен инцидент в тази фабрика за взривни вещества, след като през юни 2023 г. при пожар там загинаха петима души.

 

Говорителят на ГУРМО Андрей Юсов заяви на 11 ноември, че не може официално да потвърди или отрече информация за събития в Русия, като например експлозията в завода за производство на барут край Тамбов или за инцидента с руските железници, но "подобни удари ще продължат".

 

Представителят на ГУРМО Андрей Юсов
Представителят на ГУРМО Андрей Юсов Източник: Twitter

Геолокализирани кадри, публикувани на 10 ноември, също показват дим, излизащ от сграда в Коломна, Московска област. Руски източници твърдят, че местните жители са чули експлозии в близост до Машиностроителното конструкторско бюро - държавна корпорация "Ростех" в Коломна, специализирана в ракетни системи.

Още от "Разкрития"

"Полковник" и преводачка на Путин - вероятни шпиони на Русия в ОССЕ, насочвали работата й в интерес на Кремъл

Преводачката на Путин Дария Боярская е започнала работа към ОССЕ през февруари 2021 г. и от септември 2021 г. е ръководител на бюрото за връзка на Парламентарната асамблея (ПА) на ОССЕ във Виена

Прочетете повече прочетете повече

Броят на политическите затворници в Русия надхвърли показателите от късния Съветски съюз

Според OVD-Info в момента 1010 души са в затвора в Русия по политически мотивирани наказателни обвинения, докато в късната съветска епоха, когато те са били около 700

Прочетете повече прочетете повече

В Русия очакват бум на престъпността след завръщането на окупаторите от Украйна

Путин призна, че помилваните осъдени, които са се върнали към цивилния живот, имат рецидиви. Но "това е животът, нищо не можем да направим по въпроса, той ни диктува суровите си закони", каза диктаторът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени