Украйна е създала в Русия мрежа от диверсанти, които извършват нападения с дронове

Шефът на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов постоянно предлага някои от най-дръзките планове за операции срещу Русия и оценява символичните действия, твърдят американските източници

Главно управление на разузнаването към МО на Украйна (ГУРМО)
Главно управление на разузнаването към МО на Украйна (ГУРМО) Източник: Ukr-info

Украйна е създала в Русия мрежа от агенти, които да извършват саботажи, и ги снабдява с дронове за такива атаки, съобщи The Moscow Times, като се позова на интервю на телевизия  CNN с няколко човека, запознати с информация от американското разузнаване. Американски служители понастоящем смятат, че атаката с дрон срещу Кремъл миналия месец е била извършена от такива проукраински агенти в Русия.

 

Безпилотните летателни апарати са били доставени в Москва и по този начин са били пуснати от територията на самата Русия. Що се отнася до други нападения с дронове, включително удари по петролни складове и неотдавнашната атака срещу Москва, американското разузнаване все още няма пълна яснота. Американците обаче вече не се съмняват в съществуването на мрежа от диверсионни клетки на украински симпатизанти в Русия.

 

По данни на американското разузнаване украинските специални служби са предали на тези диверсанти дронове, произведени в Украйна. Остава загадка обаче как точно е извършена доставката.

 

Източниците на CNN смятат, че за целта може да са били използвани утвърдени трансгранични контрабандни маршрути, по които дроновете са били доставени на части. Те отбелязват, че дори и сега общата граница между двете воюващи държави е толкова слабо охранявана от руска страна, че някои контрабандни маршрути все още функционират.

 

Източниците на CNN твърдят още, че украинският президент Володимир Зеленски е определил общи граници на това, което е допустимо за разузнавателните служби, но той не участва в абсолютно всички техни операции и не всички от тях получават прякото му одобрение.

 

"Шефът на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов постоянно предлага някои от най-дръзките планове за операции срещу Русия и оценява символичните действия", твърдят американските източници.

 

Публичните изявления на високопоставени представители на САЩ, че "не одобряват" ударите директно срещу руската територия, са само дипломатическа реторика. В частен разговор с журналисти от CNN американски и европейски служители са заявили, че смятат трансграничните атаки за разумна военна стратегия, която може да отклони ресурсите на Русия за защита на собствената ѝ територия, докато Украйна се подготвя за голяма контраофанзива.

 

Един от събеседниците на американската медия е заявил, че смята, че представителите на украинските власти, с които е разговарял наскоро, са заявили намерения да продължат атаките на територията на Русия, защото това е добра тактика за отвличане на вниманието, която кара Русия да се притеснява за собствената си сигурност. Нападения с дронове в Русия През последните месеци зачестиха нападенията с дронове в Русия, включително на доста голямо разстояние от украинската граница, припомня украинската агенция УНИАН.

 

Първите мишени на такива атаки станаха петролни съоръжения, на които можеда бъдат нанесени значителни щети с маломощни експлозиви. Най-забележителен обаче беше роякът от дронове, който атакува западните предградия на Москва в началото на миналата седмица. Вследствие на това редица западни лидери се изказаха по въпроса дали смятат за приемливи атаките на руска територия.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени