Украйна разследва хора, свързани с БСП, които са получавали комисионни за доставките на оръжия в началото на войната

Тогавашният министър-председател Кирил Петков каза, че България е изнасяла оръжие за Украйна, но индиректно - чрез фирми посредници

БСП
БСП Източник: Zonanews

В Украйна се води разследване за възможна корупция в България във връзка с доставките на оръжие през първите месеци на войната на Русия в страната. Това стана ясно от думите на разследващия журналист Христо Грозев пред "Свободна Европа".

 

"Тези схеми са транснационални, те включват верига от посредници – България, Румъния, Полша, Словакия, но организацията, която се нарича "Държавно бюро за разследване" в Украйна, в момента води такова транснационално разследване за злоупотреби, което включва и България", каза той. 

 

От думите на Грозев стана ясно, че хора, свързани с БСП, са получавали комисионни за това, че са помагали на конкретни фирми да имат предимство при сделките за износ на оръжие за Украйна. От "Свободна Европа" са попитали пресцентъра на БСП как ще коментира това твърдение, но той не беше на разположение за незабавен отговор.

 

Христо Грозев
Христо Грозев Източник: Picture Alliance

Новината идва, след като в началото на войната на Русия в Украйна тогавашният министър на икономиката Корнелия Нинова твърдеше, че "България не е доставила и един патрон на Украйна". Впоследствие тогавашният министър-председател Кирил Петков каза, че България е изнасяла оръжие за Украйна, но индиректно - чрез фирми посредници.

 

"Към онзи момент за Украйна беше толкова важно да продължава достъпа си до българския пазар, че дори те си затваряха очите за тази злоупотреба. Само и само да не се прекъсне този канал на тайни продажби към Украйна", каза Грозев.

 

Директорът на най-големия държавен производител на оръжие ВМЗ "Сопот" - Иван Стоенчев обаче каза, че няма информация за водено разследване в Украйна във връзка с доставките на българско оръжие.

 

В началото на войната в Украйна България беше една от двете страни от Европейския съюз, които отказаха официално да я подпомогнат с оръжие.

Въпреки това от отговор на Нинова на въпрос на депутати от ГЕРБ в парламента през април 2022 г. стана ясно, че през първите два месеца от войната България е изнесла оръжия и боеприпаси на три пъти по-голяма стойност, отколкото за същия период предходната година.

 

В интервю през април 2022 г. бившият шеф на държавната оръжейна търговска фирма "Кинтекс" Александър Михайлов коментира, че търсенето на оръжие е огромно, а основните дестинации, които се одобряват, са Чехия и Полша.

 

Почти година по-късно Кирил Петков съобщи, че чрез индиректен износ през Полша, Румъния, САЩ и Великобритания голяма част от снарядите в Украйна в началото на войната са били българско производство.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени