В Русия очакват бум на престъпността след завръщането на окупаторите от Украйна

Путин призна, че помилваните осъдени, които са се върнали към цивилния живот, имат рецидиви. Но "това е животът, нищо не можем да направим по въпроса, той ни диктува суровите си закони", каза диктаторът

Руска наказателна колония
Руска наказателна колония Източник: Радио Свобода

Трябва да очакваме увеличаване на престъпността в Русия на фона на завръщането в страната на участници във войната с Украйна, включително бивши осъдени и помилвани от президента Владимир Путин, заяви депутатът от Държавната дума, членът на "Единна Русия" Максим Иванов.

 

Максим Иванов, депутат от Единна Русия
Максим Иванов, депутат от Единна Русия Източник: Единна Русия

"Сега криминогенната обстановка ще се усложни. Хората се връщат от СВО ("специална военна операция", бел. ред.). Част от тях са излежали определена присъда, например. Някои от тях са поели по пътя на поправянето, а някои не", заяви той в коментар за 74.ru, цитиран от The Moscow Times.

 

Въпреки това Иванов се застъпва за опростяване на закупуването на многозарядни и нарезни оръжия за ветерани от бойните действия. Според предварително обявения законопроект те ще могат да го закупят без обучение и опит. Държавната дума обясни инициативата с желанието да се "повиши доверието във участниците във войната от страна на държавата и обществото".

 

Престъпността в Русия
Престъпността в Русия Източник: Ridus

Депутатът предположи, че "мнозина" ще се изкажат против законопроекта, визирайки рисковете поради наличието на "следвоенен синдром" при такива хора, но смята, че в този случай отговорността трябва да е на лекарите.

 

"Никой не е освобождавал ветераните от получаване на сертификати, от преминаване на преглед при психиатър и нарколог (за разрешение за притежаване на оръжие, бел. ред.). Тук отговорността е на тези, които ще издават удостоверения", обясни Иванов.

 

Според Росстат само през 2021 г. в страната е имало около 1,5 милиона военни ветерани с боен опит. През април 2023 г. всички участници във войната в Украйна получиха този статут. До средата на юни 2023 г. над 133 хиляди души, които отидоха на фронта, го получиха, съобщи Министерството на труда.

 

Междувременно участници във войната срещу Украйна редовно влизат в криминалните хроники. До момента най-малко 30 души са станали техни жертви. 19 от тях умират от ръцете на бивши наемници от ЧВК "Вагнер", предимно вербувани в наказателни колонии. Преди време станаха известни още три случая: убийството на многодетна майка в Приморския край, на пенсионерка в Свердловска област и на бащата на бивш полицай в Новокуйбишевск.

 

Терористи от ЧВК Вагнер
Терористи от ЧВК Вагнер Източник: Telegram

Войната с Украйна помогна на част от участниците в най-известните престъпления в Русия да бъдат освободени от колониите. Сред тях са организаторът на убийството на журналистката от "Новая газета" Анна Политковская, Сергей Хаджикурбанов, лидерът на бандата "Трасовики", убила и ограбила тираджии, Александър Еналеев (загинал) и съучастникът му Сергей Зузлев (в реабилитация), жителят на Кемерово Владислав Канюс, получил 17 години за бруталното убийство на студентката Вера Пехтелева.

 

По-рано руският диктатор Владимир Путин заяви, че не вижда нищо разрушително в практиката на изпращане на осъдени на война. "Искам да кажа, че всички ние сме хора, всеки може да направи някакви грешки, те някога са ги направили, но са дали живота си за родината и са изкупили вината си в пълен размер", каза военнопрестъпник № 1.

 

Путин призна, че помилваните осъдени, които са се върнали към цивилния живот, имат рецидиви. Но "това е животът, нищо не можем да направим по въпроса, той ни диктува суровите си закони", каза той, наричайки подобни случаи редки.

 

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: РИА Новости

 

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени