Възходът на Кирил Петков и Асен Василев към властта е белязан от много държавни пари. Вижте цялата им шуробаджанашка компания!

Порочната схема на българска територия започва отдавна, а за нейното реализиране на Петков и Василев е нужна властта

Кирил Петков и Асен Василев
Кирил Петков и Асен Василев

Светкавичното възкачване на двамата лаици в политиката Кирил Петков и Асен Василев на управленския връх на държавата само на пръв поглед и на наивниците им изглежда като поход на "младите и почтeните" срещу статуквото, корупцията, беззаконието и какво ли още не. Истината за тези двама аферисти, които утвърждаваха своята състоятелност с обучението си в Харвард, е толкова уродлива, че възражда най-мрачните спомени от уж отдавна отминалите години на тоталитаризма. Вече е ясно защо Асен Василев ултимативно искаше да бъде финансов министър в несъставеното правителство на партията на Слави Трифонов ИТН. След като с днешна дата цялата компания на Петков и Василев завзе именно финансите на държавата. По тяхному - подмолно и задкулисно. Със своите протежета, оплетени като свински черва. Това пише в свое разследване ПИК.

 

Порочната схема на българска територия започва отдавна, а за нейното реализиране на Петков и Василев е нужна властта. Защото тяхната цел е достъпът до най-сериозните държавни пари и усвояването им в тяхна - персонална и на приближените им - полза. Без властта това не може да стане. Първият знак за готвената схема е през вече далечната 2013 г., когато Асен Василев с ходатайството на свой харвардски приятел, който ще изгрее и днес в схемите им, става министър на икономиката в служебното правителство на Марин Райков, назначено от президента Росен Плевнелиев. И незабавното развъртане на скандалния случай с фирмата на Кирил Петков "Волаком" и правото на строеж върху недвижим имот държавна собственост в промишлената зона "Божурище".

 

Нейното проследяване и участниците в нея разкриват целия замисъл и предстоящите действия на "почтените" Кирил Петков и Асен Василев. Съдете сами -  Асен Василев, който по това време е служебен министър в правителствата на Марин Райков през 2013 г., със светкавична скорост осигурява реализирането на сделката, свързана с "Национална компания индустриални зони" ЕАД, която дава право на строеж върху недвижим имот държавна собственост за изграждане на сгради в промишлената зона "Божурище" и издаването на сертификат за инвестиции клас "Б" на фирмата на Кирил Петков "Волаком", на която той е изпълнителен директор. Така тя придобива срещу едва 108 000 лв. 14 000 кв.м. терен в София при РЗП 21 000 лева.

 

Асен Василев
Асен Василев Източник: МФ

През 2021 г. е министър на финансите във второто служебно правителство на Румен Радев. Като такъв променя ключово структурата на управление на "Фонда мениджър на финансови инструменти в България", по-известен като Фонда на фондовете, както и устава, за да се премине към едностепенна схема на управление. Целта е овладяването на 1 млрд. лева европейски средства от приближените на Василев и Петков, както ще стане ясно по-нататък. За тази цел еднолично ще назначава Консултативен съвет извън действащото законодателство, който ще оценява дейността на самите фирми, поемайки оперативните им функции.

 

В съвета участват Асоциацията на банките в България и Българската асоциация за дялово и рисково финансиране, в които са протежетата на Василев, получатели на тези средства. Същите вече ще вземат и решенията и кой да получава големите порции от европейските пари. В тази връзка е приета т.н. Програма за възстановяване чрез раздаване на необезпечени кредити за 2,5 млрд. лева. Благодарение на това към Фонда на фондовете са пренасочени 100 млн. лева безвъзмездна помощ.

 

Асен Василев и Кирил Петков
Асен Василев и Кирил Петков Източник: Zonanews

През 2021 г. заедно с Кирил Петков обявяват политическия си проект "Продължаваме промяната", който до ден днешен тъй и не е прераснал в партия, и спечелват парламентарните избори на 14 ноември. През 2021 г. става вицепремиер и министър на финансите в правителството на Кирил Петков, който го определя като "суперминистър". Кирил Петков - "Просто Киро". Всичко, посочено за останалите участници в тези схеми, е пряко свързано с Кирил Петков и Асен Василев. А пък те са пряко свързани от Харвард, харвардските курсове в СУ "Св. Климент Охридски", китайската връзка и покрай нея - с Румен Радев.

 

Линда МакКензи Петкова - канадска гражданка, съпруга на Кирил Петков, доведена от него в България преди 14 години. През 2013 г. е назначена по съмнителен начин в Министерството на икономиката от тогавашния служебен министър Асен Василев на консултантски договор, който обаче самата тя не е подписала. Има кабинет във ведомството. Като такава провежда редица срещи с Националната компания "Индустриални зони", където Кирил Петков заедно с Асен Василев по същото време прокарват схемата с "Волаком" в парка "Божурище". Консултира Василев за развитието на малките и средни предприятия и също така провежда срещи в Българската агенция за инвестиции, Агенцията за малки и средни предприятия и др. В момента е собственик на сладкарница в идеалния център на София, която предлага супер скъпи вегански торти с любителски вид.

 

Валери Андреев - през 2013 г. е изпълнителен директор на "Национална компания индустриални зони", разрешил на "Волаком" да "учреди възмездно ограничено вещно право върху имота" в Божурище, но при поискана "сграда с площ 1000 кв.м.", той го дава за минимум 6000 кв.м. от въпросния терен. През 2021 г. е член на комисията за проверка на търговските дружества от системата на ведомството в Министерството на икономиката при министър Кирил Петков и трябва да проверява и неговата фирма "Волаком" за сделката в "Божурище".

 

Даниел Лорер
Даниел Лорер Източник: Wikipedia

Даниел Лорер - през 2021 г. е съветник на Кирил Петков, който има функциите на проверяващ, като тези на Валери Андреев. През 2021 г. е сред основателите на политическия проект на Петков и Василев "Продължаваме промяната". Същата година става министър на иновациите и растежа в правителството на Кирил Петков.

 

Асен Василев и Виолета Лорер (последната вдясно)
Асен Василев и Виолета Лорер (последната вдясно) Източник: МС

Виолета Лорер - съпруга на Даниел Лорер. През 2013 г. е член на борда на директорите на "Национална компания "Индустриални зони", когато Кирил Петков и фирмата му получават правото на строеж в "Божурище". По същото време е и зам.-министър на икономиката на служебния министър Асен Василев. През същата година - и член на Надзорния съвет на НЗОК. През 2021 г. е зам.-министър на финансите на служебния министър Асен Василев и като такава отговаря за Фонда на фондовете. През 2022 г. е началник на кабинета на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев в правителството на Кирил Петков.

 

Стамен Янев
Стамен Янев Източник: БАИ

Стамен Янев - приятел на Асен Василев от Хасково. През периода, в който се реализира инвестицията на фирмата на Кирил Петков "Волаком", която трябва да приключи до края на май 2016 г., е шеф на Агенцията за инвестиции. Ангажиментите по инвестиционните срокове не са спазени, по закон имотът трябва да стане държавна собственост, а "Волаком" да плати неустойка, равностойна на петкратната цена. Но проверка не е извършена и наказания няма. През 2021 г. е възстановен от Петков и Василев в качеството им на служебни министри на същия пост след бурен скандал заради бързото и немотивирано отстраняване на тогавашния директор.

 

Евгений Ангелов - възпитаник на харвардското бизнес училище. Зам.-министър на икономиката в първото правителство на Бойко Борисов, след това съветник на президента Росен Плевнелиев. Като такъв през 2013 г. лобира за назначаването на Асен Василев като министър на икономиката в служебното правителство на Марин Райков. През 2021 г. е управляващ партньор на фирма, получила 75,3 млн. лв., предоставени от Фонда на фондовете. Член е на Българската асоциация за дялово и рисково финансиране и като такъв е вкаран от Асен Василев в Консултативния съвет, който в бъдеще ще раздава тези евросредства.

 

Борислав Стефанов - възпитаник на харвардското бизнес училище. Свързан с Кирил Петков и по кумска линия. През 2013 г. подготвя сертификата за инвестицията на фирмата на Кирил Петков "Волаком" в "Божурище", подписан от Асен Василев. Управляващ партньор на фирма, получила 37,8 млн. лева от Фонда на фондовете. Назначен от Евгений Ангелов в качеството му на зам.-министър на икономиката в Българската агенция за инвестиции, която си затваря очите за схемите на "Волаком" като инвеститор в "Божурище". През 2021 г. е назначен от Асен Василев в Консултативния съвет, който ще разпределя средствата от Фонда на ффондовете.

 

Ирена Младенова - през 2013 г. е зам.-министър на икономиката по еврофондовете на Асен Василев. През 2021 г. е зам.-министър по еврофондовете на Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката. Заедно с него допълва и доразвива програмата за възстановяване чрез раздаване на необезпечени кредити от Българската банка за развитие.

 

Лена Бориславова
Лена Бориславова Източник: МС

Лена Бориславова - завършила харвардското бизнес училище. През 2017 г. заедно с Кирил Петков участва в основаването на партията на Христо Иванов "Да, България". През 2021 г. е назначена от адвокатската кантора, свързана със "Сиела" и "Сиела Норма", доставила машините за гласуване на адвоката Иван Тодоров, да обслужва ББР със заплата от 13 690 лв. месечно. През същата година се преориентира от партията на Хриско Иванов към политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев. През 2021 г. става началник на кабинета на правителството на Кирил Петков и негов говорител. Живее на семейни начала със зам.-председателя на 47-о Народно събрание от политическия проект на Петков и Василев - Мирослав Иванов.

 

Цанко Арабаджиев и Кирил Петков
Цанко Арабаджиев и Кирил Петков Източник: Труд

Цанко Арабаджиев - през 2013 г. е уволнен от ОББ за "липса на умения да планира и организира работата си, както и да управлява и разрешава възникващи проблеми". През 2019 г. става част от екипа на Пенсионно-осигурителната компания "Доверие" на Иво Прокопиев, замесена в шумни скандали. През 2021 г. е назначен от служебния министър Асен Василев за шеф на Българската банка за развитие. Като такъв назначава незаконно и Лена Бориславова, тъй като подписва договора й на 1 юли, но самият той е вписан като шеф на ББР едва на 7 юли.

 

Е, как ви изглежда тази плетка от интереси и хора, които минават като червена нишка през пребиваването на Кирил Петков и Асен Василев във властта? Дали става дума за добруването на държавата ни и народа й, или за превземането на целия финансов ресурс на България в тяхна полза? Очевидно - не. Досега пребиваването им във властта е съпроводено със все по-задълбочаващите се кризи, започнали още от участието им в управлението като служебни министри на Румен Радев през миналата година и продължаващо с порой от гафове, разкриващи пълната им не само некомпетентност, но и функционалната, а при някои и буквалната неграмотност, увенчани с тежката форма на дислекция на самия Кирил Петков. Та те дори министъра на най-бедното министерство - на културата, назначиха по своята порочна схема. Не за друго, а защото въпросният селски читалищен благотворител е от родното за Асен Василев Хасково и се води негов "стар познат".

 

Какъв ти Димо Казасов, какъв ти Димо Димов, какъв ти Ивайло Знеполски, какъв ти Павел Матев, какъв ти Емил Табаков, какъв ти Вежди Рашидов?! Атанас Атанасов от Хасково е това, ей! Каква ти борба с корупцията, каква ти "осъществената мечта на десетки хиляди българи, които мечтаят за по-добър живот тук" (по неокомсомолката им Деница Симеонова), какво ти "братство на почтените"?! Кирил Петков и Асен Василев са това, ей! "Сега на сцената излизаме новите, младите, децата на промяната. Родени през 80-те и 90-те години - ние нямаме нищо общо с демоните на миналото и да, ние сме хората, които ще направим България родина на първо място", провикна се несъзнаващото безумието на патоса и думите си тяхно производно в деня, когато правителството на Кирил Петков се заклеваше в парламента.

 

Да, те наистина нямат нищо общо с демоните от миналото. Защото харвардските аферисти Кирил Петков, Асен Василев и цялата им изброена по-горе и зловещо овъртолена около финансите на България клика барабар с апологетката им от парламентарната трибуна са самите демони. От плът и кръв. И от днешния ни ден. Бог да пази България!

Още от "Разкрития"

Руското разузнаване се съвзема след масовото експулсиране на руски шпиони през първата година от войната в Украйна

Военното разузнаване ГРУ, Федералната служба за сигурност и външното разузнаване СВР фатално подцениха способността и волята на Украйна да се съпротивлява

Прочетете повече прочетете повече

Сръбски агент на ФСБ дал на Русия достъп до сърцето на Евросъюза

Според документи през октомври 2023 г. сръбският гражданин Новица Антич умишлено е работил в тясно сътрудничество с руските разузнавателни служби и се е срещал с европейски служители в Брюксел, по-специално с членове на Европейския парламент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени