ВМРО: Правителството извърши кражбата на века, близки до властта фирми ще реализират свръхпечалба в размер на милиард лева до края на годината

Базираната в Швейцария "МЕТ енерджи" вече е резервирала от Булгартрансгаз капацитети за пренос на газ чрез връзката Комотини-Сидерокастро

Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов Източник: ВМРО

Вчера, с помощта на правителството, беше извършена кражбата на века. Така определи ситуацията около отказа от руски газ почетният председател на ВМРО. В позицията си бившият вицепремиер по сигурността и министър на отбраната или "все още неизчегъртан", както се е подписал Красимир Каракачанов, отправя остри критики към действията на правителството, като по думите му ще облагодетелстват определени фирми, а цената ще плати обикновеният българин.

 

Прилагаме и пълния текст на позицията:

Вчера след изявленията Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев, че правителството се отказва от доставките на руски газ много хора си зададоха въпроса идиоти ли управляват България. Кой се отказва от гарантирани количества при фиксирани цени и защо поставя българската икономика пред колапс?

 

Аргументите, че българското правителство няма да се поддаде на руския шантаж звучат героично, но при факта, че големи европейски фирми приеха новата схема за плащане, наложена от Русия, а и ЕК излезе с решение, че тази нова схема не противоречи на европейските правила, възниква въпроса защо се прави това.

 

Министър Василев уверява, че България няма да остане без газ, но пропуска да каже какво точно е измислил и колко по-скъпо ще се наложи да плащат фирмите и гражданите. Аз мисля, че хората, които си задават въпроса "Идиоти ли ни управляват?" бъркат. Не ни управляват идиоти, управляват ни крадци! Невероятни крадци!

 

Защото правителството от няколко месеца умишлено работи за вдигане на цената на газа със стотици милиони лева до края на годината. Целта очевидно е частни търговски фирми близки до властта да реализират свръхпечалба в размер на стотици, а може би и милиард лева до края на годината.

 

На това навеждат следните факти:

1. Базираната в Швейцария "МЕТ енерджи" вече е резервирала от Булгартрансгаз капацитети за пренос на газ чрез връзката Комотини-Сидерокастро;

2. Същата "МЕТ енерджи" още към 8 април 2022 г е заявила доставка на кораб с втечнен природен газ през терминала Ревитуса в Гърция, която ще бъде доставена по тръбопровод за България в обем 142 500 кубични метра втечнен газ;

3. Новото правителство междувременно назначи за директор на стратегическото държавно дружество Булгаргаз Людмил Йоцов, който идва от пост директор в частната "МЕТ енерджи трейдинг";

4. Цените, по които ще бъдат доставяни количествата газ от "МЕТ енерджи", ще бъдат съществено по-високи с минимум 30% в сравнение с договора между Булгаргаз и Газпром.

 

Доставчикът с правителствена благословия ще реализира свръх печалби в размер на стотици милиони, които ще платят българските шофьори, като и промишлеността, ползваща природен газ и отопление на парно. Това става с активното действие от страна на ръководството ва Булгаргаз и правителството.

 

Не е странно, че точно българското правителство за разлика от повечето европейски газови потребители и компании води политика за блокиране на евтините доставки от Газпром, които са гарантирани до края на годината. При положение, че и ЕК излезе със становище, че новата схема на плащане, предложена от Русия, не противоречи на правилата на ЕС.

 

Не е странно, че същата компания МЕТ изпразни и изнесе в чужбина евтиния газ в българското хранилище Чирен в първите дни на новоназначения директор на Булгаргаз, като той заяви тогава, че не вижда проблем. Възниква въпроса ще продължаваме ли да търпим един крадлив приятелско-любовен кръг да продължава ококорено да ни гледа в очите и да ни граби.

 

Красимир Каракачанов,

бивш вицепремиер по сигурността и министър на отбраната, все още неизчегъртан

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени