Внимание! Нагли измами с олио в социалните мрежи

За да получат олио на "изгодна" цена, потребителите трябва да изпратят капаро или разходи за доставка и транспорт по банков път

Олио
Олио Източник: iStock

Ситуацията с покачващите се цени и опасенията за недостиг на определени хранителни продукти по борси, пазари и магазини ражда и нов тип измами. Потърпевшите на схемата с фалшивите обяви са десетки, става ясно от форумите в социалните мрежи.

 

Мнимите търговци предлагат олио на атрактивни цени в групи за продажба в социалните мрежи и в сайтове за безплатни обяви. За да получат "изгодната" стока, потребителите трябва да изпратят капаро или разходи за доставка и транспорт по банков път, става ясно от сигналите.

 

След преводите търговците фантоми спират да си вдигат телефоните и връзката прекъсва. А потребителите оставали с празни ръце, посочва NOVA. "Слънчогледово олио на ниска цена и доставка до адрес в цялата страна" - преди дни на "атрактивната" обява попада София Георгиева от Златоград.

 

Офертата открива в група за пазаруване във Facebook. "Видяхме обява за олио на 2.70, което беше добра цена за нас, тъй като в момента върви над 5-6 лв. И решихме да се възползваме и ние от тази обява", разказва София Георгиева. Според офертата олиото се предлага в разфасовки от 1 и 10 литра.

 

А за поръчка и доставка е оставен телефонен номер. "Обадих се на дадения номер в обявата, свързах се с някаква жена – аз исках да ми прати 2 стека олио, но тя ми каза, че количествата трябва да бъдат над 100 литра. И аз й казах – добре – ще се свържа след малко отново с вас – ако мога да намеря хора".

 

София бързо успява да събере поръчки и от други семейства и звъни отново, за да закупи 136 литра олио. "Този път ми се обади мъж – и аз казах литрите, които искам. Но ми каза, че има едно условие – да преведа първо 35 лв. за превоз, за доставка до даденото място – по банков път на друго име.

 

И ме попита след колко време мога да преведа парите. Аз им казах – от половин до един час". Плащането на част от сумата предварително предизвиква съмнение в София Георгиева. И пита за друг тип плащане, за да бъде доставено олиото.  "Помолих го - дали може заедно с доставката да платим пътните – а той каза: "Не, не. Така работим – първо да се преведат парите и да ви оформя документите за олиото".

 

И аз му казах: "Аз къща ли ще купувам или просто олио – за какви документи става въпрос" и затворих". Тогава решава да провери търговеца на евтиното олио и във форумите в интернет. Така разбира, че реално е била само на крачка от това да стане жертва на измама.

 

В капана на мнимите търговци обаче вече били попаднали десетки, поръчали от евтиното олио, разказва София. Дни наред след като изпращали част от сумата или такса за доставка, изгодните поръчки така и не идвали. А телефонът на търговеца вече бил изключен.

 

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени