Военнопрестъпникът Сергей Шойгу и негови подчинени са откраднали 80% от парите за войната в Украйна

Корупцията в Русия е толкова широко разпространена, че почти нищо не работи, коментира международният финансист Бил Браудър

Владимир Путин и Сергей Шойгу
Владимир Путин и Сергей Шойгу Източник: РИА Новости

Високопоставени служители с недвижими имоти в чужбина и баснословни доходи, които не са декларирани, са обект на ново разследване от екипа на Алексей Навални. То е посветено на Алексей Криворучко, заместник на руския министър на отбраната, съобщава УНИАН. Според публикация на проекта FreeDom международният финансист Бил Браудър смята, че служители като Криворучко в Русия са основната причина за корупцията в армията.

 

"Корупцията в Русия е толкова широко разпространена, че почти нищо не работи. Всичко в държавата не работи. Те не са в състояние да провеждат военни операции. 80% от парите, които трябваше да отидат за войната, бяха откраднати и това е добре", твърди Браудър в интервю за The Wall Street Journal.

 

Адвокат Николай Полозов е съгласен, че корупцията е повлияла на бойната ефективност на руските войски. Благодарение на чиновници като Шойгу и Криворучко руските танкове остават без динамична защита и се превръщат в доста лесни мишени.

 

"Корумпираността на режима на Путин и неговите служители се проявява именно в това, че дълго време, повече от 20 години, основната идея беше да се краде колкото се може повече на тези позиции, с възможностите, които тези служители имаха. И да осигурят бъдещето на децата си с всички пари, които са откраднали", каза Полозов.

 

Руслан Шаведдинов от Фондацията за борба с корупцията казва, че руското Министерство на отбраната е едно от най-корумпираните ведомства. Ето защо самият Шойгу стана приказно богат и "позлати" семейството си. Всички от обкръжението му в това министерство също са корумпирани.

 

Според Шаведдинов Министерството на отбраната на РФ е едно от най-корумпираните и непопулярни сред хората ведомства, за което всяка година се отделят все повече пари от бюджета. В същото време се крадеше все повече и повече, обяснява той и посочва, че реално никой не е работил за реформирането на армията и обучението на войниците.

 

"Те (служителите в руското министерство на отбраната, бел. ред.) не бяха подготвени за тази война, те живееха като се занимаваха с това да се обогатяват и да присвояват бюджета в джобовете си", казва Шаведдинов.


На въпрос дали Путин няма да потърси сметка на Шойгу къде са се дянали отделените пари за армията през всичките тези години, сътрудникът на Фонда за борба с корупцията отговаря:
"Той не задава такъв въпрос. Шойгу знае, че за да няма такива въпроси, периодично някой дребен доставчик на МО на РУ бива "осветяван" от същия Шойгу пред пресата. Доставчика то арестуват и се говори за "огромните" суми, които той е откраднал". 


Фондация "Навални" съобщи, че е установено, че дъщерите на руския заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко имат американско гражданство. Самият той пък притежава луксозен недвижим имот на стойност половин милиард рубли.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени