Военното разузнаване обвини съветник на Денков в опит за вербовка. Атанасов прочете SMS на Венев: Гномът и дъртите ченгета ще ни реформират

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов на свой ред прочете от трибуната на Народното събрание СМС с неуточнен произход, според който службите искат да спрат реформата, пускайки компромати

Директорът на СВР Венелин Венев
Директорът на СВР Венелин Венев Източник: Zonanews

Директорът на Служба военно разузнаване (СВР) бригаден ген. Венелин Венев обяви в парламента, че е имало опит за вербовка на негови служители от съветник на тогавашния премиер Николай Денков. Тази сутрин в парламента имаше изслушване на шефа на СВР относно информация за вербуване на военни разузнавачи в кафене "Ларгото" в центъра на София от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков – Веселин Марков.

 

Вносители са Хамид Хамид, Станислав Анастасов от ДПС и Делян Добрев от ГЕРБ. Според тях срещата е била "поръчана" от Атанас Атанасов (ДСБ/ДБ) с предложение за кариерно повишаване на разузнавачите в службата срещу лична лоялност в негова полза.

 

"Поводът за това изслушване е едно събитие в близко кафе до парламента - "Ларго", където според изнесена информация, е извършена вербовка на двама служители на СВР с обещание за кариерно израстване от съветника на Денков - г-н Марков. Според информацията, всичко това става по поръчка на висока публична фигура - Атанас Атанасов. Целта на изслушването е да изясним каква е информацията при вас, има ли рапорт от въпросните служители, каква е била целта, обещавано ли е тези лица да бъдат повишавани в службата, ако са лоялни на Атанасов, а не на службата и дали сте уведомили премиера за случилото се, и каква беше неговата реакция", запита зам.-шефът на ДПС Хамид Хамид.

 

Хамид Хамид
Хамид Хамид Източник: Zonanews

Ген. Венелин Венев заяви, че действително е имало опит за вербовка от страна на Марков, но тя не е била реализирана. При Венев отишли двама служители, директори на дирекции в СВР, които са сигнализирали за това.

 

Срещите с двамата офицери са поискани от Министерския съвет на 10.07 и 11.07. миналата година през първия заместник на Венев. Било е ясно, че те ще се срещнат със съветник на Денков, като информацията за това е била, че разговорите ще се случат в Министерския съвет, разказа Венев. Те в действителност обаче са били в съседното кафене на 12.07. 2023 г. По-късно офицерите са докладвали на Венев и фактите са се оказали "тревожни".

 

На следващ етап те доложиха рапорти, разрешихме извеждането им едва след като бе направена проверка. Рапортите са явни, не са класифицирани, каза той. Няколко дни по-късно той е изпратил сигнал и молба за проверка от главния прокурор и ДАНС. Докладвано е до президента, премиера тогава - Николай Денков, председателя на НС - Росен Желязков, комисията по отбрана.

 

От единия от рапортите Венев изчете "ключови" според него моменти. "Лицето Марков директно посочи Атанас Атанасов, последният възнамерява да назначи свои хора в службите за сигурност, изявил желание да има свой човек чрез зам.-директорите". Освен това е изразил съжаление, че е отстранен техен такъв.

 

Вторият рапорт е подобен. Няма да го цитирам. Сезирали сме главния прокурор за предполагаемо вмешателство с писмо, в него са включени рапортите на полковниците, каза Венев.

 

Към момента има назначена прокурорска проверка, ДАНС също проверява. Същевременно срещу СВР беше подета медийна кампания. Това ни се случи веднага след рапортите. Аз съм сигурен в моите офицери и вярвам, че всичко се е случило, както е описано, настоя още шефът на военното разузнаване.

 

Чухме и последвалата медийна кампания срещу СВР - контакт с руското разузнаване беше установен еднократно с цел спасяване на български гражданин.

 

Той отказа да даде повече информация по случая, но заяви, че СВР е подала сигнал в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), за да изяснят казуса. Ген. Венев уточни, че оттогава негови офицери са били разпитвани в ДАНС множество пъти заради опита за вербовка. 

 

Хамид Хамид попита дали Венев има информация за това дали някоя висока публична фигура не се опитва да приватизира дейността на СВР за свои търговски цели. 

 

Венелин Венев
Венелин Венев Източник: Zonanews

"Не мога да отговоря релевантно на този въпрос. Не познавам г-н Веселин Марков. Не мога да спекулирам дали с такава цел е направен подобен опит. Не разполагам с такава информация", каза Венелин Венев. 

 

В хода на изслушването Атанас Атанасов поиска лично обяснение. Той напомни, че в предходното Народно събрание "Възраждане" също искаха изслушване на Венев по темата, но че тогава тези, които сега го искат - ГЕРБ и ДПС - гласуваха против. 

 

Атанас Атанасов
Атанас Атанасов Източник: Zonanews

Атанасов обяви изслушването за опит за манипулация на общественото мнение и че затова има право да се защити - в качеството си на "обвиняем". След това прочете - по думите му - есемес, без да казва пратен от кого или на кого, нито как е стигнал до него:

"Как ти се струва? Не може повече да го търпим този нагъл дърт комунист, честно казано. (...) Миналата година при мен дойде Богданов, пък гномът и дъртите ни ченгета ще ни реформират.
(…)
Вчера се върнах от Аман. Сега ще приготвя сигнал до прокурора. После има няколко опции, включително неформална среща с малкото полицайче Атанасов. Ако не спре да реформира - пускам всичко до всички медии.
(…)
Документите, между другото, са явни, за да могат да изтекат в медиите".

 

Павела Митова
Павела Митова Източник: Zonanews

Павела Митова от "Има такъв народ" попита бригадния генерал дали мисли, че е бил записван от Атанасов със СРС. "Не мога да отговоря дали е ползвано или не. Може би трябва да се изкарат нещата докрай - на кого съм пратил този есемес. Нека се покажат скрийншотове", отговори Венелин Венев. 

 

Борислав Гуцанов
Борислав Гуцанов Източник: Zonanews

Борислав Гуцанов от БСП заяви, че е силно притеснен от изнесената от Атанасов информация и факта, че най-вероятно става дума за предполагаем теч на кореспонденция в службите. Атанасов повече не взе думата по темата. 

Още от "Разкрития"

"Ядрена бомба ли избухна в Русия"? Не, украинците унищожиха огромно количество ракети "Искандер", "Точка-У" и северокоре

Паниката сред местните рашисти е огромна. Вследствие на гигантските взривове службите за наблюдение регистрираха земетресение с магнитуд 2,8 в Торопец

Прочетете повече прочетете повече

Пет тактики за дезинформация, които Русия използва, за да се опита да повлияе на изборите в САЩ

Изследванията потвърждават, че хората са по-склонни да вярват на твърдения, които са чували отново и отново, независимо дали тези твърдения са верни или н

Прочетете повече прочетете повече

"Ню Йорк Таймс": Байдън вероятно ще даде благословия за удари на далекобойни западни оръжия по руския тил

Изданието припомня първите месеци на войната, когато военната помощ от САЩ се сблъска с нежеланието на Байдън да предостави на Украйна артилерия HIMARS, след това танкове M1 Abrams, изтребители F-16 и системи ATACMS

Прочетете повече прочетете повече

Ще падат ли освен дронове и украински ракети върху Москва - какви са фактите за ракетната програма на Киев

На пресконференция в Киев в края на август украинският президент Владимир Зеленски обяви успешното изпитание на първата местна балистична ракета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени