Войски и оборудване на НАТО се разгръщат от гръцкото пристанище Александруполис в България и Румъния

Гърция ще бъде приканена да предостави сухопътни сили на НАТО, а военновъздушните ѝ сили вече участват в патрулирането над крайбрежните райони на България и Румъния, както и в небето над Република Северна Македония

Американски войски
Американски войски Източник: Shutterstock

САЩ ще използват гръцкото пристанище в Александуполис като отправна точка за около три хиляди военни и военно оборудване, които ще се разгърнат в съседна България и в Румъния, която граничи с Украйна, се посочва в публикация на гръцкия в. "Катимерини".

 

Според изданието е въпрос на дни, дори часове, в Александруполис да пристигнат корабите, които превозват военните и оборудването. Войната в Украйна доведе до преосмисляне на стратегията на НАТО и този факт ще повлияе на позициите на Гърция в Алианса, коментира още изданието.

 

След като реши да изпрати в Украйна военно оборудване, съвместимо със системите на Русия – 20 хиляди пушки АК-47, 815 съветски противотанкови ракетни установки РПГ-18 и 122 ракети за чешки реактивни системи за залпова стрелба РМ-70, Гърция показа от началото намерение да се присъедини към непряката помощ на НАТО за Украйна, отбелязва "Катимерини".

 

Изданието посочва, че заради черноморската си брегова линия България и Румъния се смятат за държави на НАТО от първа линия по отношение на конфликта Украйна-Русия.

 

Съвместната отбрана на Източна Европа се повишава с повече сухопътни части. С пристанището в Александруполис и военноморската база на остров Крит Суда Гърция разполага с ценен проход както към Черно море, така и към източната част на Средиземно море, където има военноморско присъствие на Русия, коментира "Катимерини".

 

Гърция ще бъде приканена да предостави сухопътни сили на НАТО, а военновъздушните й сили вече участват в патрулирането във въздушното пространство над крайбрежните райони на България и Румъния, както и в района на Република Северна Македония, посочва гръцкият вестник.

 

Това, че САЩ придават такова значение на ролята на Гърция в НАТО е интересно предвид факта, че заради географското си разположение на изток и обширната си черноморска брегова линия Турция винаги е смятана за основен съюзник в района, се отбелязва в статията на "Катимерини".

Източник: БТА

Още от "Разкрития"

Срив на руската космическа програма: Ръководителят на "Роскосмос" се оплака от загубата на всички западни партньори

САЩ са увеличили броя на изстрелванията с 3,8 пъти, до 108 миналата година. Китай изпревари Русия повече от три пъти - миналата година е извършил 63 изстрелвания

Прочетете повече прочетете повече

Washington Post: Кремъл провежда специална операция за дискредитиране на Зеленски

Търсена е още дискредитация на военното и политическото ръководство на Киев, разцепване на украинския елит, деморализиране на украинските войски и дезориентиране на украинското население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени