Washington Post: Кремъл провежда специална операция за дискредитиране на Зеленски

Търсена е още дискредитация на военното и политическото ръководство на Киев, разцепване на украинския елит, деморализиране на украинските войски и дезориентиране на украинското население"

Руска пропаганда
Руска пропаганда Източник: Вася Ложкин/Telegram

От началото на 2023 г. първият заместник-ръководител на президентската администрация на Руската федерация Сергей Кириенко организира кампания за дискредитиране на президента Володимир Зеленски, опитвайки се да повлияе на военно-политическото ръководство на Украйна.

 

Това съобщава Washington Post, позовавайки се на документи на Кремъл, предоставени от разузнавателната служба на една от европейските страни, пише "Европейская правда".

 

Кириенко започна да развива дезинформационна кампания след успешното настъпление на украинските сили в Харковска и Херсонска област. Тя действаше в две посоки: едната насочена към Европа, а другата пряко насочена към дестабилизиране на Украйна.

 

Основните цели на кампанията, според документите на Кремъл, са били да се дискредитира военното и политическото ръководство на Киев, да се разцепи украинският елит, да се деморализират украинските войски и да се "дезориентира украинското население". За да разпространяват информация в Украйна, те са решили да изберат социалните мрежи, предимно Telegram, и да избегнат открито проруските наративи.

 

Володимир Зеленски и Валерий Залужни
Володимир Зеленски и Валерий Залужни Източник: Колаж/Zonanews

На първо място, стратезите на Кремъл се имали за цел да намалят рейтинга на членовете на екипа на Зеленски, правителството и командването на въоръжените сили на Украйна, както и да увеличат броя на оставките и конфликтите в украинското правителство. В стратегията е било включено и видимо преувеличаване на загубите на украинските сили.

 

Политическите стратези на Кириенко измерват "напредъка" си с отразяването на мероприятията им в социалните мрежи и собствените си анкети в Украйна, въпреки че не е ясно как са ги извършили, отбелязва WP. Например, в статията се споменава популяризирането от Кремъл на съобщенията, че "Валерий Залужни може да стане следващият президент на Украйна", или че "Зеленски се е вкопчил във властта".

 

"Европейската" посока на кампанията е била насочена преди всичко към вкарването на статии от западните медии в Украйна, показват документите. Част от тази операция, наречена Doppleganger – в която Руската федерация създаде копия на уебсайтовете на европейските правителства и медии – беше разкрита миналата година.

 

В същото време, добавя Washington Post, засега дори собствените проучвания на Кремъл не показват, че кампанията му е постигнала значителен ефект: рейтингът на Зеленски, въпреки че е паднал, не се е сринал.

 

Но източник от европейското разузнаване заяви пред вестника, че "най-трудното време тепърва предстои". "Русия оцеля и подготвя нова кампания, която се състои от три основни направления: първо, натиск върху фронтовата линия. Второ, атаки срещу украинската инфраструктура. И трето, продължаване на кампанията по дестабилизация", обясни той.

 

Източникът на WP също е загрижен за потенциалното въздействие на deepfakes, които започнаха да се популяризират в украинския сегмент от началото на годината. Въпреки че те все още не са оказали значително влияние, има опасения, че това е било само част от тестването на новата технология от страна на Кремъл.

 

Миналата година Washington Post съобщи за това как Русия засилва усилията си да подкопае френската подкрепа за Киев.

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени