Ян Марсалек, работил с обвинените за шпионаж българи във Великобритания, от години е бил в руските тайни служби

Чатове в Telegram показаха, че тъкмо Марсалек е действал като посредник с Кремъл, давайки нареждания на Орлин Русев, който ги давал на другите четирима

Ян Марсалек
Ян Марсалек Източник: The Insider

Бившият мениджър на Wirecard Ян Марсалек, който избяга в Русия и който се смята за свързан с обвинените в шпионаж във Великобритания българи, вероятно е работил за руските тайни служби от години. Това показват разследвания на германската обществена медия ZDF, списание "Дер Шпигел", австрийския в. "Дер Щандард" и руската разследващ сайт The Insider.

 

Пореден арестуван българин за шпионаж в полза на Русия
Разследванията се появяват дни след като британските власти съобщиха, че са арестували още един българин, на 38 години, освен петимата, обвинени в шпионаж миналата година, за когото се твърди, че е замесен в операции за наблюдение в Черна гора през 2021 и 2022 г. Заподозрените отричат това.


Още след оповестяването на обвиненията срещу Орлин Русев и другите четирима през август 2023 г. в британски документи на полицията и прокуратурата се появи твърдението, че тъкмо Марсалек е работил с тях и е давал задачи.

 

Днес водещите европейски медии разказват, че Марсалек се запознал със Станислав Петлински, човек с отлични контакти в руския апарат за сигурност, чрез любовница от Русия през 2014 г. Според разследването Петлински по-късно казал в малка група, че след това е прехвърлил Марсалек на руското военно разузнаване, известно като ГРУ.


"Част от разузнавателна клетка"

ZDF предстои да излъчи разследването си, но уточнява, че Петлински отрича да е руски агент, а твърди, че по-скоро запознавал Марсалек с влиятелни руснаци чак до депутати в Думата. Петлински, който нарича себе си "съветник по сигурността", потвърди, че е пътувал до Сирия през 2017 г. с Марсалек и тогавашния шеф на разузнаването на руската ЧВК "Вагнер". Той е замесен и в сделките на Марсалек с либийските наемници. Западните разузнавателни служби също предполагат, че Петлински е работил от години за руските тайни служби.


Австрийски документи от разследване описват Марсалек като част от "разузнавателна клетка, чиито капацитет и възможности са били използвани от руските разузнавателни служби". Руските власти, изглежда, помогнали на Марсалек да добие нова самоличност, след като избяга, във вихъра на скандала с рухването на Wirecard, през 2020 г. Той използвал паспорта на руски православен свещеник.


Междувременно "Ханделсблат" писа днес, че Оливер Беленхаус, ключов свидетел по делото за Wirecard, е получил охрана след предупреждение от британското контраразузнаване MИ-5. Опасността, продължава медията, е свързана бившия му колега от Wirecard. Британските разследващи всъщност смятат, че Марсалек играе основна роля в тази шпионска мрежа, а Берлин е възприел сигнала от Лондон за достоверен.


В резултат Беленхаус е на неизвестно място, под постоянно наблюдение, с двама души охрана, съвсем малко след като бе освободен условно след три години и половина в ареста заради ролята си в скандала с рухването на Wirecard. Като бивш ръководител на подразделението на Wirecard в Дубай той прави признания, които водят до обвинения във фалшифициране на счетоводни документи, пазарна манипулация и други срещу него и бившия изпълнителен директор на компанията Маркус Браун.

 

Марсалек според тази информация и показанията на Беленхаус също играл централна роля в скандала, довел до рухването на компанията. От години се смята, че е в Москва, където според "Ханделсблат" и други германски медии през 2023 г. е поддържал връзка с руски шпионин (вероятно става дума на Орлин Русев, бел. ред.).


Чатове

Месец по-късно британската прокуратура повдигна обвинения на Орлин Русев и другите четирима българи. Твърди се, че двете жени и тримата мъже на възраст между 29 и 45 години са планирали и извършили операции за руските тайни служби от името на Марсалек. По-конкретно се говореше за наблюдение и шпионаж на хора и места от интерес за Москва - като обект на НАТО в Германия и казахстанското посолство в Лондон. Разследващите смятат, че шпионската клетка цели основно да събира информация в опит да "поддържа руската държава в извършването на враждебни действия срещу конкретни цели" - дори евентуално отвличане на тези цели, пише в отделното си разследване "Ханделсблат".

 

Британските разследващи разчитат на протоколи от няколко чат приложения като telegram и китайското "Уичат". Има и свидетелства, включително на хора, които трябвало да наблюдават заподозрените в шпионаж. Чатове в Telegram показаха, че тъкмо Марсалек е действал като посредник с Кремъл, давайки нареждания на Орлин Русев, който ги давал на другите четирима. Марсалек обаче плащал и на петимата - чрез криптовалута или в брой чрез посредник.


Чатовете показаха и че Марсалек и Русев са обсъждали предоставянето на военно оборудване за Русия, шпионско оборудване и хакерски атаки. Двамата се познавали поне от 2015 г. "Ханделсблат" разполага с поне девет мейла, които Русев разменил с него в адреса му в "Уайъркард". Съобщенията му били свързани със смартфони с "много екзотични функции" и достъп до специални мобилни протоколи за комуникация, които според експерти позволяват на потребители да прехващат трети страни.


Според прокуратурата Русев предоставил операционния център за дейностите от името на Марсалек, който започнал да се укрива, и живеел на около 200 км от Лондон. Обвиняемите също така понякога се дегизирали като журналисти. Разследващите намерили на 19 февруари 2023 г. оборудване за наблюдение, фалшиви документи, прес карти и дрехи с надписи на каналите Discovery Channel и National Geographic.

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени