Зам.-шеф на ДАНС, назначен от Стефан Янев - уволнен заради изтеклите данни по договор на "Булгаргаз"

Преди да бъде назначен от служебния премиер Стефан Янев в агенцията Венелин Димитров е работил като шеф по сигурността на информацията именно в "Булгаргаз"

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

Спекулации, че зам.-председателят на ДАНС Венелин Димитров е бил уволнен от премиера Кирил Петков преди Коледа заради изтеклите конфиденциални клаузи от договорите на "Булгаргаз" за доставки на природен газ от Азербайджан, се завъртяха в политическите кулоари в София във вторник.

 

Ден по-рано стана ясно, че на 21 декември изпълнителният директор на държавната фирма Николай Павлов е поискал от ДАНС проверка как са изтекли клаузи от договорите за доставка на азерски газ. За уволнението на Венелин Димитров като зам.-председател на ДАНС бе съобщено на 23 декември.

 

То обаче се е случило ден по-рано, става ясно от публикуваното в правителствената информационна система решение. А Димитров е бил уволнен от премиера Кирил Петков по текст от закона за ДАНС, който предвижда предсрочно освобождаване при установен конфликт на интереси. Именно това разпали и спекулациите, че уволнението на изкаралия само два месеца като зам.-шеф на ДАНС Димитров е свързано със сигнала за газовите договори.

 

Преди да бъде назначен от служебния премиер Стефан Янев в агенцията, той е работил като шеф по сигурността на информацията именно в "Булгаргаз". И оставането му на поста би означавало да разследва себе си за изтичането на информация от държавната фирма, тълкуват политици. Освобождаването на Венелин Димитров е станало по искане на председателя на ДАНС Пламен Тончев, става ясно още от решението на правителството за уволнението.

 

Като Тончев е изпратил искането си в деня, в който министрите са одобрили махането на Димитров. Истинската причина за уволнението на Венелин Димитров не е конфликт на интереси заради "Булгаргаз", а поради несправяне в работата, стана ясно обаче от отговори на правителствената пресслужба до "24 часа".

 

Освен това Димитров е уронил и престижа на ДАНС със свои действия, но не уточиха какво точно е направил. 

Източник: "24 часа"

Още от "Разкрития"

"Полковник" и преводачка на Путин - вероятни шпиони на Русия в ОССЕ, насочвали работата й в интерес на Кремъл

Преводачката на Путин Дария Боярская е започнала работа към ОССЕ през февруари 2021 г. и от септември 2021 г. е ръководител на бюрото за връзка на Парламентарната асамблея (ПА) на ОССЕ във Виена

Прочетете повече прочетете повече

Броят на политическите затворници в Русия надхвърли показателите от късния Съветски съюз

Според OVD-Info в момента 1010 души са в затвора в Русия по политически мотивирани наказателни обвинения, докато в късната съветска епоха, когато те са били около 700

Прочетете повече прочетете повече

В Русия очакват бум на престъпността след завръщането на окупаторите от Украйна

Путин призна, че помилваните осъдени, които са се върнали към цивилния живот, имат рецидиви. Но "това е животът, нищо не можем да направим по въпроса, той ни диктува суровите си закони", каза диктаторът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени